Da li je nova trilogija Filipa Pulmana kritika Amerike i Donalda Trampa?


Filip Pulman je poznat po svojim kritikama upućenim Donaldu Trampu tako da će se njegova nova trilogija Knjiga praha (The Book of Dust) koja govori o sukobu između despotije i slobode govora svakako čitati metaforično.Mnogi su sa oduševljenjem dočekali vest da je autor trilogije Njegova mračna tkanja najavio nastavak ovog serijala pod nazivom Knjiga praha. Nova priča počinje desetak godina pre knjige Severna svetlost i završava se desetak godina nakon kraja Ćilibarskog durbina.

Izlazak prve knjige iz nove trilogije najavljen je za oktobar ove godine, a na osnovu broja onih koji su knjigu naručili u pretplati ova knjiga je već postala bestseler.

U centru priče je borba između despotske i totalitarističke organizacije koja želi da uguši radoznalost i onih koji se bore za slobodu misli i govora.

U jednom prikazu Pulmanove prve trilogije kritičarka Nataša Volter zapitala se da li je u romanima prikazan svet nakon 11. septembra 2001. godine.

„Ovo je knjiga koja od nas traži da poverujemo da je moguće izgraditi visokomoralni svet bez upliva religije“, napisala je ona nedugo nakon terorističkih napada u Njujorku.

Šesnaest godina kasnije živimo u svetu već previše opterećenim geopolitičkim podelama koje u osnovi imaju rasnu i versku netrpeljivost. Uprkos očiglednim paralelama britanski izdavač Pulmanovih knjiga je požurio da naglasi kako u knjigama nema politike 21. veka.

Međutim, Filip Pulman je otvoreno kritikovao Donalda Trampa tokom njegove predsedničke kampanje. Budući da nova trilogija govori o despotiji i tiraniji nema sumnje da će se ona čitati kao alegorija na savremeni svet u kome je Donald Tramp predsednik slobodnog sveta.

A svako je slobodan da tumači šta je pisac želeo da kaže.

Izvor: Independent

PROČITAJTE I OVO:  Makron slavio u restoranu koji je Hemingvej voleo