Roboti među knjigama


Biblioteka u Ćupriji je od međunarodne nevladine organizacije EIFL dobila 20.000 dolara za realizaciju projekta „Biblioteka ++“. Cilj je da se motivišu deca od deset i više godina da kroz igru i sastavljanje robota savladaju informatiku i programiranje.

Lego roboti sa senzorima za pokret osvojili su kutak za mlade ćuprijske biblioteke. Za buduće informatičare ovi roboti su više od obične igračke na daljinsko upravljanje.

Najmlađi među njima ima samo devet godina, a tu su i srednjoškolci koji o programiranju razmišljaju kao budućem zanimanju.

Kroz IT radionicu za sedam meseci koliko projekat već traje prošlo je 120 đaka osnovnih i srednjih škola iz Ćuprije i Jagodine. Informatika ih povezuje, a naučili su mnogo više od školskog znanja.

Autor projekta „Biblioteka ++“, Ivica Lazarević kaže da je cilj bio stvaranje nove generacije programera. Komplikovana znanja iz informatike i robotike deca usvajaju kroz igru.

Međunarodna organizacija EIFL novčano je pomogla projekat koji traje 14 meseci. Učesnici radionice učestvovali su i na svetskoj manifestaciji “Code Week”, a prijavili su rad i za “RAF chalenge”.

Ovaj projekat jedan je od deset koji je EIFL odabrao tokom prošle godine u konkureciji od 273 biblioteke iz celog sveta. Lokalna samouprava u Ćupriji najavila je da će podržati projekat i posle isteka finansiranja od strane EIFL.

Izvor: RTS


PROČITAJTE I OVO:  Knjiga "Ludvig Van Mocart" dobitnik nagrade Srebrno Gašino pero