Ratko Božović predstavio knjigu “Neošišani” sa aforizmima sedmorice autora


Knjiga “Neošišani” profesora Ratka Bozovića sa radovima sedmorice aforističara vezanih uglavnom za nekadašnji “Ošišani jež” predstavljena je večeras u prepunoj kući Đure Jakšića. Pored autora, o knjizi su govorili i aforističari zastupljeni u knjizi.

Uz smeh i dobru atmosferu, aforizme su čitali Žarko Trebješanin, Savo Martinović, Radivoje Bojičić, Ranko Pivljanin, kao i sam profesor Božović.

U knjizi “Neošišani” u izdanju “Čigoja štampe” predstavljeni su aforizmi Dejana Patakovića, Milovana Vitezovića, Radivoja Bojičića, Milenka Pajovića, Milana J. Mihajlovića, Ranka Pivljanina i Aleksandra Stojadinovića.

– Ovde prisutni aforističari, kao i njihova sabraća, uspostavljali su slobodno mišljenje kao kritičku alternativu. To je najčešće atak na neslobodnu javnost i zajednicu bez identiteta. Kao graditelji slobodne javnosti, uvek u blizini subverzivnosti, reagovali su baš onako kako su doživljavali društvenu eroziju koja je zadobila entropijske razmere – rekao je Božović.

Ovo je šesta Božovićeva knjiga posvećena aforizmima.

– Ratka Božovića kao da je poslala božja ruka aforičara. On otiskuje autentičan lik aforičara – primetio je Savo Matinović, jedan od autora zastupljenih u knjizi.

Božović nije krio zadovoljstvo zbog odličnog odziva i reakcija publike.

– Kuća Đure Jakšića puna je kao oko, to je ono sto me spasava od depresije i čini mi život uzbudljivim. Trenutno pripremam novu knjigu i nadam se da će i ona naići na odziv jednak ovoj od večeras. A pisaću dokle god sam živ – uz osmeh nam je rekao Božović.

Izvor: Blic


PROČITAJTE I OVO:  Rusija počasni gost na Beogradskom sajmu knjiga