Aplikacija za čitanje i slušanje Šekspira


Dvadeset godina posle moderne verzije “Ričarda Trećeg”, glumac Ijan Makelen i reditelj Ričard Lonkrejn odlučili su da Šekspira učine još pristupačnijim uz pomoć nove aplikacije za pametne telefone, koja se pojavljuje na dan obeležavanja 400 godina od smrti najvećeg engleskog pisca.

Makelen i Lonkrejn planiraju 37 aplikacija, a od subote je dostupan komad “Bura”. Na aplikaciji se na pola ekrana pojavljuju glumci koji izgovaraju tekst napamet, bez kostima i pozorišnog dekora, a u drugoj polovini je tekst komada. Moguće je napraviti pauzu ili dobiti detalje i komentare u odnosu na stepen obrazovanja, osnovna ili srednja škola ili univerzitet.

“Šeksipirova dela su napisana pre više od 400 godina i teška su za modernu publiku koja nije pohađala gimnaziju ili fakultet”, rekao je Lonkrejn, koautor aplikacije, i dodao da sam Šekspir nije želeo da se čitaju njegova dela, već da ih glumci nauče napamet i recituju publici.

Dela na aplikaciji su snimljena u čuvenom filmskom studiju Pajnvud. U septembru su predviđene aplikacije za dela “Romeo i Julija”, “Makbet”, “Otelo” i “San letnje noći”.

Izvor: N1info


PROČITAJTE I OVO:  Citati iz knjiga koji će vas pogoditi do srži