Izvor: Freepik

Proverite, možda ih i vi imate na tavanu! Kolekcionari starih i vrednih stripova zarađuju milione


U svetu kolekcionarstva, stari i retki stripovi zauzimaju posebno mesto. Ove svojevrsne relikvije rezervisani samo za kolekcionarsku strast ljubitelja stripova, već predstavljaju unosan posao za ozbiljne kolekcionare i investitore. Tržište starih stripova je višemilionska industrija u kojoj retki primerci dostižu astronomske cene.

Kako je sve počelo?

Foto: YouTube Printscreen/variant

Stripovi su se pojavili krajem 19. i početkom 20. veka, brzo postajući popularni među decom, ali i odraslima. Značajni naslovi poput Action Comics #1, u kome se prvi put pojavio Supermen, ili Detective Comics #27, gde je debitovao Betmen, postali su kultni i izuzetno vredni. Ovi stripovi ne samo da stvaraju osećaj zadovoljstva onima koji ih čitaju, već i reflektuju kulturne i društvene promene svog vremena. Ovo potonje stripovima daje na istorijskom značaju.

Kako kolekcionari i prodavci ostvaruju profit?

Tu su, pre svega, aukcije i privatne prodaje. Aukcijske kuće poput Heritage Auctions i Christie’s često organizuju aukcije stripova, gde retki primerci postižu visoke cene. Na primer, Action Comics #1 prodat je za rekordnih šest miliona dolara na jednoj od ovakvih aukcija.

Na drugom mestu je internet. Platforme kao što su eBay i ComicConnect omogućavaju kolekcionarima da kupuju i prodaju stripove širom sveta. Ove platforme pružaju pristup globalnom tržištu, što povećava mogućnosti za profitabilne transakcije .

Ovde se mora imati u vidu i da kompanije kao što su Certified Guaranty Company procenjuju stripove prema njihovom stanju i autentičnosti. Stripovi sa visokim ocenama često dostižu više cene na tržištu. Ocenjivanje je ključan korak za maksimiziranje vrednosti retkih stripova .

Na trećem mestu su specijalizovane prodavnice i sajmovi. Postoje prodavnice i sajmovi specijalizovani za stripove, gde kolekcionari mogu pronaći retke primerke. Ovi događaji često privlače strastvene ljubitelje stripova i ozbiljne investitore.

Primeri uspešnih kolekcionara

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Geek Freaks (@geekfreakspodcast)

Suosnivač ComicConnecta i Metropolis Collectiblesa, Stiven Fišler je poznat po prodaji nekih od najvrednijih stripova na svetu. Njegove transakcije uključuju prodaju Action Comics #1 za preko tri miliona dolara .

Još jedan suosnivač ComicConnecta, Vinsent Zurzolo je stručnjak za vintidž stripove i redovno postiže rekordne cene na aukcijama. Njegova strast prema stripovima pretvorila ga je u jednog od vodećih trgovaca u ovom poslu.

Značaj i vrednost stripova

Stari stripovi nisu samo kolekcionarski predmeti. Oni su kulturna blaga koja sa sobom nose i istorijsku vrednost. Retki primerci često postaju glavni deo kolekcija i dostižu cene koje ih čine pravim blagom. Pored finansijskog aspekta, posedovanje ovih stripova donosi kolekcionarima i emocionalno zadovoljstvo i osećaj prestiža.

Tržište starih i vrednih stripova je dinamično i unosno polje u kojem strast prema umetnosti i istoriji susreće ozbiljne investicione potencijale. Za one koji imaju oko za retke primerke i volju da istraže tržište, ovaj biznis može biti izuzetno profitabilan. Kao i kod svakog kolekcionarstva, ključno je imati znanje, strpljenje i strast prema predmetima koje prikupljate.

Izvor: Bookvar magazin