Kao pre 410 godina: Autentično izvođenje barokne opere “Orfej” prvi put kod nas


Premijera opere “Orfej” Klaudija Monteverdija biće izvedena 18. novembra u 20h u Madlenijanumu.

Ovom praizvedbom u našem regionu obeležava se 450 godina od rođenja Monteverdija i 410 godina od izvođenja ovog dela na dvoru mantovskog vojvode Gonzage.

Ovo je treća koprodukcija Opere i teatra Madlenianum i Nove beogradske opere, koje žele da plasiraju retko izvođena barokna dela, poručuju iz Madlenijanuma.

Generalni direktor Andreja Rackov je istakao da je ovo ekskluzivitet s obzirom da se opera izvodi na istorijskim instrumentima.

Reditelj Danijel Pfluger je istakao da je on delu prišao na istorijski način i da mu je želja bila da publiku uvede u jedan novi svet i dočara atmosferu izvođenja opere pre 410 godina.

U ono vreme izvođenje ove opera je bilo revolucionarno jer je bilo nezamislivo iskazati osećanja kroz muziku. Upravo zbog toga je bilo teško naći muzičare na originalnim instrumentima i pevače koji su fleksibilni.

Dirigent Predrag Gosta je kazao da je pred Novom beogradskom operom trenutak koji će obeležiti istoriju klasične muzike u Beogradu.

– Naša želja je da publici u ovako sjajnoj operi predstavimo ljude koji su napravili ogroman uspeh u inostranstvu. Jedan od njih je i Nikola Diskić koji će pevati naslovnu ulogu u “Orfeju”. Sjajni istrumentalisti će pratiti pevače na sceni. Istrimentalni ansambl sastavljen je od naših i stranih muzičara smešten je na sceni sa leve i desne strane, baš kao što je to bio slučaj pre 410 godina u Mantovi. Imaćemo set istrumenata među kojima su prava italijanska čembala kao što je to Montevrdi zamislio i jako smo ponosni na to – kazao je Gosta.

Nikola Diskić, bariton koji se pojavljuje u ulozi Orfeja, već dugo gradi svetsku karijeru u Nemačkoj, a ovo će mu biti prvi nastup u jednom operskom delu na srpskoj sceni.

PROČITAJTE I OVO:  "Ljubavnici poliglote": Kritika patrijarhalnog društva

U vokalnoj podeli uz njega učestvuju Antonia Dunjko (Hrvatska/Holandija), Radoslava Vorgić (Nemačka/Srbija), Dragana Popović, Marko Špehar (Nemačka/Hrvatska), Marko Živković, Ljubomir Popović, Marijana Radosavljević, Marijana Davinić, Jana Cvetković, Đorđe Petrović, Aleksandar Krunić, Mirko Milanović i Milan Stančić.

Instrumentalni ansambl čine Dušica Blaženović i Ivana Zavišić (barokna violina), Ana Torbica i Katarina Đorđević (barokna viola), Srđan Stanić i André Lolarn O’Nil (viola da gamba), Vojislav Despotović (violone), Darko Karajić i Sofija Mihailović (chitarrone), Milena Stanišić (renesansna harfa) Milan Popović i Predrag Gosta (čembalo, orgulje i regal), Karolina Beter (blok flauta), Vuk Dajić i Aleksandar Arsić (barokna truba), Džeremi Vest i Katarina Haun (cornetto), Kameron Drajton, Nikola Petrović i Petar Torbica (renesansni trombon) i Aleksandar Andrejević i Nikola Krasnjuk (udaraljke).

Na čelu umetničkog tima su Marijana Mijanović (Švajcarska/Srbija) i Predrag Gosta (SAD/Srbija), dirigent je Predrag Gosta (SAD/Srbija), reditelj Danijel Pfluger (Nemačka), dramaturg Marijana Mijanović, scenograf i dizjaner kostima Tijana Trailović, kreator kostima Slavica Ribać, dizajner svetla Srđan Jovanović, masker Mirjana Rakić, inspicijent Vesna Ćurčić Petrović, prevodilac sa italijanskog Jelena Stojanović a titlove je obradila Ana Torbica.

Direktor Opere i baleta Madlenianuma i generalni direktor Andreja Rackov je najavio još jednu opersku premijeru u jubilarnoj 20. sezoni, Mocartovog “Don Đovanija” koja se izvodi 28. novembra i koju Madlenianum radi u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, kao i Večeri napolitanske muzike pod nazivom “Gala napolitano” 2. i 3. decembra.

Izvor: Blic