Premijerom predstave “Poslednji rok” obeleženo 70. godina BDP-a


Beogradsko dramsko pozorište sinoć je proslavilo Dan teatra, dodelom tradicionalnih godišnjih nagrada i premijerom komada “Poslednji rok” Valentina Rasputina, u dramatizaciji i režiji gosta iz Rusije, Valerija Kirilova.

Prva premijera BDP-a, “Mladost otaca” Borisa Gorbatova, u režiji Petra S. Petrovića izvedena je 20. februara 1948. na sceni Narodnog pozorišta, a članovi novoosnovanog ansambla su posle proba, udarnički učestvovali u zidanju novog zdanja. Godinu dana kasnije uselili su se u zgradu na Krstu.

Inače, Rešenjem Narodnog odbora grada Beograda, u drugoj polovini 1947. godine osnovano je Gradsko pozorište, a 1949. preimenovano u Beogradsko dramsko.

Na svečanosti pre premijere predstave “Poslednji rok” agrada “Tatjana Tanja Lukjanova”, glavna godišnja nagrada za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije uručena je dramskoj umetnici Danici Ristovski.

Nagrade za najbolja ostvarenja članova ansambla Kuće i gostujućih umetnika i autora, u predstavama Beogradskog dramskog pozorišta u 2017.godini dodeljene su Miloradu Damjanoviću, Andriji Kuzmanoviću i Jovi Maksiću.

Nagrade za radni doprinos “Mihajlo Fejzulovski” za ostvarene rezultate u radu u 2017.godinu dodeljene su Koljena Redžepu – dekorateru, Snežani Zubić – sekretaru Pozorišta i Srđanu Obrenoviću – organizatoru.

Premijerom predstave “Poslednji rok” Valentina Rasputina u dramatizaciji i režiji Valerija Kirilova, biće krunisana saradnja Beogradskog dramskog pozorišta sa Volkov teatrom – Ruskim državnim akademskim dramskim pozorištem iz Jaroslavlja, započeta 2015. godine.

Prošle zime je potpisan novi protokol o saradnji koji podrazumeva ne samo razmenu predstava, već i umetnika, pa je tako istaknuti pozorišni stvaralac, glumac i reditelj, član ansambla Volkov teatra, Valerij Kirilov gost Beogradskog dramskog pozorišta.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Studentski mjuzikl - MAJКO MILA, prema motivima iz filma MAMMA MIA