Predstava “Pošto gvožđe” u DKSG


U četvrtak, 29. decembra sa početkom u 20 časova u Velikoj sali Doma kulture “Studentski grad” biće odigrana predstava “Pošto gvožđe” po motivima drame Bertolda Brehta.

Predstava je prvi put izvedena u maju 2018, na sceni Mata Milošević (FDU), kao ispit treće godine pozorišne režije Rastislava Ćopića, u klasi profesora Egona Savina i docenta Filipa Grinvalda.

Predstava je na 25. Art Trema Festu u Rumi, 2022. godine, osvojila pet nagrada: za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, glavne muške uloge koje su tumačili Jovan Jelisavčić i Nikola Šurbanović, najbolju scensku muziku.

U predstavi igraju Jovan Jelisavčić, Nikola Šurbanović, Vladimir Nićiforović i Srna Đenadić.

Reč reditelja:

„Brehtov skoro zaboravljeni i retko inscenirani poučni komad „Pošto gvožđe“ parabola je o jačanju i širenju fašizma u Evropi neposredno pred Drugi svetski rat, prikazana kroz prizmu malog zanatsko-trgovačkog komšiluka koji je konkretna alegorija na odnose između evropskih država 1938. i 1939. godine.

U našoj predstavi, bavili smo se univerzalnim društvenim i individualnim mehanizmima širenja zla: kako iz mraka jednog krčećeg želuca dođe do porobljavanja čitavog društva? Zašto mali čovek sa svim svojim arhetipskim osobinama, svojim delanjem, odnosno odsustvom delanja, omogući da fašizam preovlada?

Stavljena u formu mračnog kabarea, ova predstava vam nudi uzbudljivu, duhovitu, ekspresionističku, jezivu igru punu grotesknih i prepoznatljivih tipova koji će vas nasmejati ali i učiniti da se zapitate šta se desi ako zabijemo glavu u pesak pred nadolazećim zlom.“

Rastislav Ćopić