Fleming hteo od Hičkok adaptira Džejmsa Bonda na filmu


Britanski pisac Ian Fleming, tvorac serije romana o Džejmsu Bondu, želeo je da filmsku adaptaciju svojih špijunskih priča poveri Alfredu Hičkoku.

Godine 1959, Fleming se direktno obratio slavnom majstoru saspensa kog je zamolio da režira “Operaciju grom”, koji je trebalo da bude prvi film serijala.

Hičkog je, međutim, odbio ponudu jer nije želeo, kako je smatrao, da nakon filma “Sever severozapad” snimi još jedan “triler”.

Flemig ipak nije odustao od svoje ideje i 1961. godine ponovo je predložio da Hičkok režira film o Džejmsu Bondu. Ovog puta su se preprečili istorijski producenti sage, Hari Salcman i Albert Brokoli koji su smatrali da je Hičkok previše skup.

Očigledno je da nisu ni slutili da će agent 007 već od prvog filma postati jedan od najrentabilnijih heroja u istoriji sedme umetnosti.

Odlukom Salcmana i Brokolija, “Dr No” je režirao Terens Jang koji će snimiti još dva Bonda – “Iz Rusije s ljubavlju” i “Operacija grom”. U glavnoj ulozi našao se tada malo poznati glumac Šon Koneri mada je Fleming, navodno na Hičkokovu sugestiju, tražio da to bude Ričard Barton koji je tada bio izuzetno popularan.

Jedno je sigurno: da je Hičkog kojim slučajem režirao film o slavnom špijunu, Džejms Bond bi bio mnogo sličniji junaku iz Flemingovih romana: nasilniji, ciničniji i bezobzirniji.

Izvor: Tanjug


PROČITAJTE I OVO:  Kako napreduje uređenje enterijera knjižare „Geca Kon” (FOTO)