Predstavljena knjiga o srpsko-britanskim sportskim kontaktima tokom Velikog rata


Knjiga “Sport pamti” o srpsko-britanskim sportskim kontaktima tokom Prvog svetskog rata predstavljena je u pres centru Tanjuga, uz učešće ambasadora Velike Britanije u Srbiji Denisa Kifa.

“Knjiga nam pokazuje plemenitiju, lepšu i ljudskiju stranu jedne od najstrašnijih epoha u istoriji sveta. Ova knjiga je svojevrsni spomenik sportu i umnogome doprinosi boljem razumevanju odnosa Velike Britanije i Srbije”, rekao je ambasador Velike Britanije.

On je ocenio da je knjiga, čiji su autori Dejan Zec, Filip Baljkas i Miloš Paunović, svojevrsno svedočanstvo o tome da je britanski sportski duh izvršio pozitivan uticaj na razvoj sporta u Srbiji.

“Pamtićemo sve one divne ljude koji su sebe uložili u zajedničku istroriju Srbije i Velike Britanije”, poručio je ambasador Kif.

Jedan od autora knjige Dejan Zec podsetio je da je “Sport pamti” prvi projekat Centra za sportsko nasleđe jugoistočne Evrope.

Koautor knjige “Sport pamti” Miloš Paunović istakao je da se za fudbal u Srbiji znalo i pre Prvog svetskog rata, ali se nisu znala pravila igre.

On je naglasio da su se brojni srpski dečaci i vojnici koji su tokom Prvog svetskog rata boravili u Engleskoj učili sportu i prihvatili fer plej i kasnije ga po povratku u otadžbinu prenosili i na ostale oblasti života.

O knjizi su između ostalih govorili i Ijan Kristofer Adams sa Univerziteta cetralnog Lankašira, novinar lista “Politika” Ivan Cvetković, pubicista iz Edinburga Luiz Miler i Danilo Šarenac iz Instituta za savremenu istoriju.

Izvor: Agencija Tanjug


PROČITAJTE I OVO:  Razgovor o romanu "Berlin Aleksanderplac"