“Don Kihot – sekond hend” premijerno večeras u Novosadskom pozorištu


Evropska kultura, život danas, naše potrošačko društvo, baziraju se na ideologiji straha. Svet je postavljen na zakonima koji su tu da plaše. Jedino je dete slobodno. Baš ga briga za sve zakone. I upravo to dete i njegov pogled na svet je lek protiv današnjeg sveta kontrole. Da češće budemo deca, da se ludiramo, da se igramo – ističe Sardar Tagirovski reditelj predstave „Don Kihot – sekond hand”, koju će večaras premijerno izvesti glumački ansambl Novosadskog pozorišta (Ujvideki szinhaz).

Reditelj u sebi nosi kompleksne rusko-tatarske korene. Rođen je u Kazanu, detinjstvo je proveo u Mađarskoj, a školovao se u Rumuniji. Njegove predstave retko sadrže reči, najčešće su satkane od slika, muzike, zvukova… Večerašnji komad ne prati striktno događaje u čuvenom Servantesovom romanu, već kroz slike i raspoloženja analizira fenomen donkihovštine, borbu protiv sopstvenih vetrenjača.

U predstavi igraju Livia Banka, Emina Elor, Agota Ferenc, Daniel Husta, Silvia Križan, Judit Laslo, Arpad Mesaroš, Emeše Nađabonji, Atila Nemet, Gabor Pongo, Zoltan Širmer i Bence Salai.

– Potraga je moja ključna reč za našeg Don Kihota. Potraga za snovima, potraga za nečim boljim, potraga za detinjstvom – nevinim, bezgrešnim, bezobaveznim… Za istinom. Na putu srećemo prijatelje, ali i neprijatelje. U potrazi smo za i idealnom predstavom – kaže glumica Emina Elor.

Izvor: Politika


PROČITAJTE I OVO:  Pogledajte prestavu "Švejk"