Predstavljena knjiga “Banditosi ili Ubice država”


„Niko nikada nije dao odgovor zašto je razbijena Jugoslavija, odgovora nema jer su to uradili banditosi“, rekao je na predstavljanju knjige „Banditosi ili ubice država“, u sredu, 18. maja u knjižari Delfi u SKC-u autor tog dela, general avijacije u penziji Blagoje Grahovac.

banditosi

U knjizi je izneto svedočenje o dešavanjima u ratnim štabovima devedesetih i kasnije, iz vremena državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Autor je, govoreći o knjizi, konstatovao da je ona bitna za svakog pojedinca i narode i narodnosti na području bivše Jugoslavije, a da niko do sada nije dao odgovor na pitanje zašto se oni i danas toliko muče.

„Muče se zato što niko nikad nije dao odgovor zašto je razbijena Jugoslavija, a odgovor nije dat zato što su to uradili banditosi“, rekao je Grahovac.

On je dodao da veliki deo tih „banditosa“ ima uticaj u državama bivše Jugoslavije, a neki su i na vlasti.

Novinarka Gordana Suša je rekla da se sa nekim stvarima koje je Grahovac napisao u knjizi neki možda neće složiti, ali da je on bez eufemizama razotkrio tajne i dokumentovano pružio uvid u neka dešavanja. „Ovo nije knjiga naknadne pameti, kao neki memoari. Mnoge analize koje je imao u svojoj karijerui su proročke“, ocenila je Suša.

banditosi 2

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić je naglasio, podsećajući da je knjiga svedočanstvo aktivnog učesnika i „vrhunskog profesionalca“ u vojnom i političkom životu u poslednje dve i po decenije, da je u Grahovčevom delu sve „mozaički situirano“. „Njega su situacije izazivale i inspirisale“, rekao je Čupić i ukazao da je Grahovac bio u vrhovima državne vlasti Crne Gore, a potom SRJ i svedok je iznutra, što povećava dramatiku knjige. Knjiga je, napomenuo je Čupić, kritika neoliberalizma, kritika poslušništva i licemerja, iz nje prevladava da smo svi u vladavini ucena, da su svi ucenjeni, i da niko ne zna ko sve sarađuje sa tajnim službama, a upravo na tome se zasniva njihova nedodirljivost i vitalnost.

PROČITAJTE I OVO:  Veče posvećeno epskoj fantastici u Vršcu

Izvor: Fonet