Predstavljanje knjiga Muharema Bazdulja


Dve knjige književnika i publiciste Muharema Bazdulјa − KAO I JUČER i TRANZIT, KOMETA, POMRAČENјE, biće predstavljene u utorak 8. juna, u 11.00 časova, u knjižari „Geca Kon“ (Knez Mihailova 12), koja je nedavno renovirana i ponovo otvorena, postavši tako deo Glasnikove knjižarske mreže.

O knjizi će, osim autora, govoriti i Glasnikovi urednici Gordana Milosavlјević Stojanović i Vladimir Kecmanović.

Tekstovi sabrani u knjizi KAO I JUČER predstavlјaju još jedan dokaz publicističkog umeća autora, koji i na pomne pratioce autorovog rada, kao i na one druge koji su u Bazdulјev opus slabije upućeni, neće moći da ne ostavi utisak − ponekad gorak zbog tema koje se obrađuju, ponekad prijatan zbog načina na koji su te teme obrađene. Jer „kao i jučer“, ničega novog nema pod kapom nebeskom, a kao i sutra, sve može da bude novo ako bude na nov način posmatrano.

Četrnaest godina nakon prvog, sarajevsko-zagrebačkog izdanja, dvanaest godina iza prvog srpskog, posle prevoda na nemački i engleski jezik, suptilna i lirski simbolična prozna knjiga TRANZIT, KOMETA, POMRAČENјE ponovo je pred našom čitalačkom publikom. O ovom triptihu Mihael Orthofer, jedan od recenzenata, ističe da je autor „ponudivši tri vrlo različite novele, ne povezavši ih previše očigledno, no takođe i ne predstavlјajući ih kao tri zasebne priče, kreirao intrigantno i veliko umetničko delo“.

Osim navedenih, u Glasnikovoj izdavačkoj riznici nalazi se još nekoliko knjiga Muharema Bazdulјa, poput izdanja HLADNI RAT, KRIVO SRASTANјE i S VREMENA NA VRIJEME, na koje će se autor i urednici ovaj put takođe osvrnuti.

Najstarija srpska knjižara „Geca Kon“, koja čuva tradicionalni izgled ovog čuvenog kutka za sve lјubitelјe književnosti i knjiga, poseduje i izložbeno-prodajni deo s umetničkim delima i u njoj će se ubuduće održavati i tribine, predstavlјanja knjiga, razgovori s piscima i druga kulturna dešavanja, s cilјem da ponovo postane mesto okuplјanja i razmene ideja svih onih koji poštuju kvalitetnu literaturu i neguju vrednosti koji su deo kulturne misije i samog Službenog glasnika.


PROČITAJTE I OVO:  Partizanska knjiga raspisala konkurs za književnu nagradu "Jovan Popović"