Pištalo u srpskom konzulatu u Njujorku


Poznati srpski pisac Vladimir Pištalo održao je dve književne večeri u Americi u dva dana. Na Univerzitetu u Nju Hempširu knjigu “Tesla, Portret Među Maskama” predstavio je Čarls Simić, dobitnik Pulicerove i MakArtur nagrade i američki akademik. Simić je rekao da knjiga o Tesli ne bi bila moguća bez Pištalove ogromne otvorenosti za visoku i popularnu kulturu i sve oblasti američkog života.

Simićeva koleginica, američka pesnikinja Mekil MekBrajd izjavila je da je “Tesla Portret Među Masama” čista poezija. Ona je dovela je na Pištalovo veče svoje studente kreativnog pisanja i donela cveće za autora.

Pištalo je juče održao književno veče u konzulatu republike Srbije u Njujorku. Najavljuci Pištala Danijela Milić, osnivač LeitmotivArts , iza koje stoje brojni kulturni projekti, istakla je da Tesla ne pripada samo nauci vec predstavlja inspiraciju za kreativne ljude iz svih oblasti života.

Generalni Konzul Republike Srbije Mirjana Živković je primetila da Pištalov roman o Tesli odlikuju neposrednost i topline i da je ne čudi uspeh Pištalovog romana u Americi jer ta knjiga spade u one koje se čitaju vise puta. Po opštem mišljenju Pištalovo književno veče pred mešanom srpskom i američkom publikom je bilo inspirativno i proteklo je u znaku dobre enrgije.

Ambasador Matković je pomenuo da Nikola Tesla predstavlja most između dva naroda i kulture i rekao da je: “Pištalova knjiga rezultat godina proučavanja Tesle i njegovog vremena. Roman je divno napisan i vešto izbalansiran izmedju istorijskih činjenica i poetske imaginacije. Teslina ličnost je delikatno prikazana a istorijski period u kom je živeo dat je tako slikovito i živo da čitanje predstavlja pravo zadovoljstvo.”

Izvor: RTV


PROČITAJTE I OVO:  Kasni proglašenje NIN-ove nagrade, žiri još zaseda