Održana promocija knjige „Headhunters“ Ivane Mihić


U Delfi Caféu u SKC-u u utorak, 21. aprila, održana je promocija nove knjige „Headhunters“ glumice i spisateljice Ivane Mihić. Sala je bila premala da primi sve zainteresovane ljubitelje knjige.

„Headhunters“ je nesvakidašnji roman o povezanosti biznisa, politike i glamura. O romanu su na promociji govorili glavni i odgovorni urednik lista Danas Zoran Panović, novinar, prevodilac i književnik Muharem Bazdulj, urednik Nenad Župac i autorka Ivana Mihić. Odlomke iz knjige čitao je glumac Bojan Perić.

Ivana Mihić, poznata glumica i autorka osobenog spisateljskog stila, objasnila je da roman „Headhunters“ priča o današnjim „lovcima na glave“ koji za velike kompanije pronalaze sposobne kadrove i preotimaju ih od konkurencije da im vode biznis i podižu profit.

Na pitanje otkud ideja da piše o „lovcima na glave“ Ivana je rekla:

„Dugo mi već okolnosti u kojima živimo nameću pitanja kako čovek u današnje vreme može da ostvari svoje potrebe, da se obrazuje, da se razvija u svojoj profesiji, da kvalitetno gradi privatni život i da se oseća dostojanstveno. Jedan slučajni susret sa čovekom koji se predstavio kao hedhanter otvorio mi je mogućnost da kroz takvu profesiju izrazim ono o čemu sam dugo razmišljala. Elem, hedhanter se bavi regrutovanjem kadrova za sva mesta u biznisu, zdravstvu, sportu, kulturi… a ponekad i u politici. Ovaj poziv zahteva veliki broj kontakata i saznanja o kvalitetnim ljudima u raznim profesijama, o potrebama tržišta, kao i upućenost u stanje firmi klijenata. Pomislila sam da ću pišući o hedhantersima moći da tragam za odgovorima na pitanja zašto se danas u tolikoj meri pojavila strast za novcem i moći, zašto je došlo do ovolike dekadencije i potonuća morala, do korupcije i povezanosti politike i visokog biznisa, do opasnih igara na sve strane i na svim nivoima, do beskrupuloznog profitiranja u periodu tranzicije. Prevod na naš jezik izraza ’headhunter’ znači ’lovac na glave’, što mi je dodatno omogućilo da metaforično predstavim razne vrste ’lova’ jer, u vremenu osvajanja kapitalizma, imperativi su profit i moć. Takođe, kroz roman sam provukla još jedno ozbiljno iskušenje današnjice – ima li u ovakvom svetu mesta za istinsku ljubav ili je ona izmeštena na listu čekanja.“

PROČITAJTE I OVO:  Molijerovi dani u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu

Roman se ne bavi istinitom pričom. On je plod Ivaninih saznanja, istraživanja i razmišljanja. Inspirisan je i, tu i tamo, oslonjen na zbivanja iz naše bliže i dalje prošlosti ali, naravno, oblikovan i stvoren u mašti. Glavni likovi romana „Headhunters“, otac Obren i sin Filip, sa zavodljivom Minom Poleto između njih, vode agenciju Chemistry Biz Links, jednu od najmoćnijih u regionu. Njihov posao ispunjen je strašću za novcem i moći, dekadencijom i potonućem morala, opasnim igrama u kojima se zarađuju milioni, ali i dramatičnim sudbinama, vatrenim ljubavima i naglim usponima i još bržim padovima „velikih igrača“.Ivana razmišlja o ekranizaciji romana.

„Postoji ideja za ekranizaciju ‘Headhuntersa’. Napisala sam već prve četiri epizode serije na osnovu romana, a dve producentske kuće zainteresovane su za njenu realizaciju.“

Vrtoglavi zapleti koji prate tokove krupnog kapitala i šokantna otkrića o klijenteli hedhantersa i tranzicionim profiterima vode nas u samo središte visokog biznisa i otkrivaju mračne mehanizme na kojima počiva moć današnje elite.

Književnik Muharem Bazdulj je primetio da sudeći po ljudima koji su posetili promociju, autorka i lično poznaje ljude iz tih krugova.

Sama priča je oslonjena i na istinite događaje iz bliže i dalje prošlosti i predstavlja uzbudljivo iskušenje za svakog čitaoca. Urednik Nenad Župac je istakao da roman navodi čitaoca da sam traga za odgovorom na pitanje mogu li dostojanstvo i iskrena ljubav ipak biti jači od ambicije za bogatstvom i moći.

Zoran Panović, glavni i odgovorni urednik lista Danas, kazao je da nikada ne bi govorio na promociji da mu se knjiga ne dopada i pohvalio Ivanin osoben stil. Dodao je kako se i dnevna novina koju uređuje bavi vrlo sličnim temama, jer su to teme koje predstavljaju našu stvarnost. Na pitanje da li je i sam bio meta hedhantersa, vrlo šaljivo je odgovorio kako su ponude u njegovom slučaju dolazile u kafanskom ambijentu.

PROČITAJTE I OVO:  Objavljena ”Nordijska mitologija” Nila Gejmena

Promociju su svojim prisustvom uveličali Borko Stefanović, Milka Forcan, Miša Aleksić, Nebojša Krsić, Mićko Ljubičić, Luka Mičeta…

U ličnosti poznate glumice i spisateljice Ivane Mihić na jedinstven način spojili su se lepota i borbeni duh. To je prepoznala i kompanija Vishy, koja je Ivani povodom objavljivanja nove knjige pripremila poklon iznenađenja, a koji joj je uručen sinoć na promociji.