Nove avanture Novaka Ivanovića u romanu “Milutinov greh” Vanje Bulića


„Milutinov greh“ je novi triler Vanje Bulića u kojem se nastavljaju novinarske i istraživačke avanture Novaka Ivanovića. U potrazi za istinom, Novak i privatni detektiv Obrad obilaze zadužbine kralja Milutina, put ih vodi i u Sofiju i na Kosovo i Metohiju, a novinarka Muška je zadužena da nervira političare koji nesvesno, a neki od njih i svesno, podržavaju nasilno prekrajanje istorije.

U hladnoj novembarskoj noći, u Ulici kralja Milutina u Beogradu i ispred Hrama Svete Nedelje u Sofiji, ubijena su na tajnom zadatku dva člana društva Opus dei. Ubrzo se u svetskim medijima objavljuje serija tekstova o srpskom kralju Milutinu sa istim ciljem: krivotvorenjem istorije dokazati da je Srbija u četrnaestom veku prišla Rimokatoličkoj crkvi i priznala papu kao svog vrhovnog poglavara. Novinar Novak Ivanović otkriva povezanost dva ubistva i serije tekstova, i upada u lavirint međunarodne zavere iza koje stoje odmetnuti članovi društva Opus dei. Oni su organizovali mrežu saradnika u Srbiji i Bugarskoj, stvorivši uporište u policiji, politici i mafiji.

Kao ključni dokaz svojih suludih tvrdnji, zaverenici nude krivotvoreni putir kralja Milutina, koji će se navodno pojaviti u Londonu, na prodaji u aukcijskoj kući Sodebi. U putiru je, kako tvrde, kraljevom rukom ispisana rečenica koja će promeniti istoriju Balkana, posebno istoriju Srbije…

„Novak Ivanović je po deveti put glavni lik u mojim romanima i po tome je izuzetak u srpskoj literaturi. On se bavi istraživačkim novinastvom, koje podrazumeva i lično učešće u rešavanju životnih zagonetki, a ne samo buljenje u kompjuter i čitanje podataka na internetu. Svi moji romani u kojima je glavni junak Novak Ivanović imaju isti koncept: kad rešiš tajnu iz prošlosti, rešićeš i tajnu iz sadašnjosti. Naša istorija je toliko bogata i inspirativna, pa nudi nepresušnu građu za žanr kojim se bavim. Kada se tome doda neprestano krivotvorenje srpske istorije, rađaju se nove zagonetke“, rekao je Bulić.

„Milutinov greh“ u prodaji je od srede 15. februara u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.