Nova izdanja istorijskih romana Nikole Moravčevića


Posle velikog uspeha novog istorijskog romana Nikole Moravčevića Grof Sava Vladislavić, koji je objavljen početkom juna, Arhipelag je ovih dana objavio i nova izdanja istorijskih romana ovog pisca Vitez u doba zla i Beču na veru.

Ova dva istorijska romana Nikole Moravčevića posvećeni su despotu Stefanu Lazareviću i Velikoj seobi Srba 1690. godine.

Vitez u doba zla je istorijski roman o despotu Stefanu Lazareviću. U ovom romanu uzbudljiva priča o Srbiji XV veka data je kroz povest o intimnoj i državničkoj drami despota Stefana koji obnavlja Srbiju posle kosovskog poraza postajući prvi srpski vladar koji Srbiju povezuje sa Evropom. Vitez u doba zla je priča o vitezu i diplomati, o jednoj od najzanimljivijih ličnosti srednjovekovne srpske isto¬ri¬je, o pesniku koji bira Beograd za svoju prestonicu, kao i o tajanstvenom redu Zmaja čiji je despot Stefan jedan od najvažnijih članova. Priča o srpskoj istoriju u romanu Vitez u doba zla zasnovana je na obimnim istraživanjima građe i na snažnom umeću istorijske rekonstrukcije Nikole Moravčevića.

Beču na veru je istorijski roman o Velikoj seobi Srba i o Srbima u Ugarskoj u XVIII veku. Moravčevićev roman je upečatljiva priča o drami sveta koji u Velikoj seobi pred turskom vojskom beži preko Save i Dunava, gde postaju vojni graničari u stalnoj borbi za svoja prava. Moravčevićeva saga o Velikoj seobi i o Srbima u Ugarskoj prati velike istorijske događaje i obična zbivanja u ljudskoj svakodnevici, znamenite istorijske figure tog vremena i obične ljude uhvaćene u matici istorije. Roman Beču na veru, na jednoj strani, pripoveda o sudbini porodice Vukčević koja se pred udarima istorijskih prilika sklanja iz Raške, da bi preko kratkog zadržavanja u Beogradu dospela u prostor Vojne granice. Slika istorije postaje pogotovu upečatljiva kada se predstavi njen udeo u pometenim životima običnih ljudi koji su se našli u sasvim novom okruženju, izvan dotadašnjeg životnog iskustva. Na drugoj strani, ovaj roman rekonstruiše složene istorijske, političke i društvene okolnosti života izbeglih Srba i njihove dugovremene borbe za obećana nacionalna prava. Posle godina temeljnog istraživanja Moravčević je napisao uzbudljiv istorijski roman u kome plene i zanimljivost pričanja i oživljavanje istorijskih događaja. Na početku svakog od sedam poglavlja romana Beču na veru nalazi se po jedna istorijsko-geografska mapa podunavskog sveta u XVIII veku.

PROČITAJTE I OVO:  Gojko Božović na Struškim večerima poezije

Rođen u Zagrebu 1935. godine, Nikola Moravčević, pisac istorijskih romana i istoričar književnosti, po završetku Akademije za pozorišnu umetnost Beogradskog univerziteta, otišao je u Ameriku, gde je magistrirao na pozorišnom odseku Umetničkog instituta u Čikagu i doktorirao na odseku za svetsku književnost Univerziteta države Viskonsin u Medisonu. Posle dve godine docenture na koledžu Stivens u državi Mizuri, prešao je na odsek svetske književnosti Univerziteta države Ilinois u Čikagu, gde je 1968. unapređen u vanrednog, a 1971. u redovnog profesora. Na Univerzitetu u Čikagu bio je profesor, osnivač i šef odseka slavistike, a potom i prorektor Univerziteta. Bio je osnivač i petnaest godina (1980-1994) glavni urednik jedinog naučnog časopisa u Americi posvećenog srpskoj kulturi, Serbian Studies.

U izdanju Arhipelaga objavljeni su na srpskom jeziku Moravčevićevi romani Vitez u doba zla, Svetlost Zapada – Lux Occidentalis, Brandenburški končerto, Vreme vaskrsa, Beču na veru, Poslednji despot i Radičevo zaveštanje, kao romani i na engleskom jeziku A Brandenburg Concerto i Albion, Albion.

Moravčević je dobitnik Nagrade „Rastko Petrović“ za životno delo.