Najbolji memoari o komunizmu:”Zarobljeni um” nobelovca Česlava Miloša


Mnogi smatraju da su „Zarobljeni um“, najpoznatije je delo Česlava Miloša, zbirka antistaljinističkih eseja koje je napisao 1953. godine, zahvaljujući kojima je stekao veliku popularnost, najbolji memoari o komunizmu.

Kada je Česlav Miloš 1951. zatražio azil u Francuskoj, američke vlasti najpre su odbile da mu izdaju vizu za ulazak u SAD, pod pritiskom poljskih emigranata koji su smatrali da je komunista. Tada je zamišljen i napisan „Zarobljeni um“, kao anatomija čoveka u totalitarnom sistemu, ne samo u Poljskoj nego i u svim zemljama nekadašnjeg Varšavskog lagera, pa i socijalističkim zemljama „sa ljudskim likom“. Ali već u to vreme sa naznakama dvoličnosti uma i u jednom novom vidu totalitarizma koji se rađa svuda u svetu…

Prema rečima prof. dr Čedomira Antića, „u jednom novom totalitarizmu koji se rađa, baš kao što je opisao Česlav Miloš, pokazalo se da je ’zarobljeni um’ civilizacijski fenomen, da je totalitarizam moguć u postideologijskom svetu. Možda je specifičnost totalitarizma našeg vremena što je uspostavljen u fazi opadanja jedne čitave civilizacije“.

PROČITAJTE I OVO:  Američki predsednik koji je čitao jednu knjigu dnevno
PROČITAJTE I OVO:  „Ležeći“ i „stojeći“ književnici

„Zarobljeni um“ u prodaji je od utorka 21. novembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.