U Londonu izložba posvećena Šarloti Bronte


Nacionalna galerija portreta u Londonu obeležava 200 godina od rođenja britanske spisateljice Šarlote Bronte izložbom njenih ličnih predmeta, portreta i rukopisa.

U izložbi, koja traje do 14. avgusta, posebna pažnja je posvećena životu autorke romana “Džejn Ejr”, napisanog 1847. godine.

Na izložbi je predstavljena i lična prepiska spisateljice, njeni crteži i izvodi iz njenog dnevnika.

Šarlota Bronte (1816-1855) bila je engleska spisateljica i najstarija od tri sestre Bronte, čija su dela u vrhu engleske književnosti 19. veka.

Šarlota, Emili i En izdale su najpre zbirku poezije pod pseudonimom. Uprkos činjenici da knjiga nije tada privukla neku posebnu pažnju, sestre su nastavile da pišu. Šarlota je pod menom Karer Bel (Currer Bell) objavila svoja prva dva romana.

Šarlota Bronte je postala svetski poznata po romanima “Džejn Ejr” (1847), “Širli” (1849), “Vilet” (1853) i po delu “Profesor”, koji je napisan pre “Džejn Ejr” ali je objavljen posthumno 1857.

Emili Bronte je postala slavna po knjizi “Orkanski visovi” (1847), a En se proslavila delima “Agnes Grej” (1847) i “Stanarka napuštenog zamka” (1848).

Sve tri sestre su mlade preminule od posledica tuberkuloze.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Makron slavio u restoranu koji je Hemingvej voleo