Nagrada “Art-Anima” Savi Damjanovu


Pisac, esejista, istoričar književnosti i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Sava Damjanov, ovogodišnji je laureat nagrade “Art-Anima”, koja se u okviru istoimenog Festivala fantastične književnosti već pet godina dodeljuje za doprinos promociji te vrste proznog stvaralaštva.

Nagrada se Damjanovu dodeljuje za dugogodišnji istraživački rad u oblasti fantastike u srpskoj književnoj tradiciji.

Analizirajući mnogobrojne romane, drame, epove i druga dela srpskih stvaralaca, svojim naučnim radom Damjanov je ponudio jasan istorijski pregled različitih tipova književne fantastike prisutnih na ovim prostorima od srednjeg veka do danas, uključujući njihov razvojni tok i specifičnosti.

Delo Save Damjanova nezaobilazni je književnoteorijski uvid u istoriju srpske književne fantastike, pri čemu naročito važne segmente njegovog delovanja čine naučne studije i urednički poduhvati

Značaj rada Save Damjanova na promociji srpske književne fantastike nije omeđen samo okvirima domaće književne scene.

Antologija Postmoderna srpska fantastika 2004. godine doživela je izdanje na ukrajinskom jeziku i proglašena za najbolju stranu knjigu objavljenu u Ukrajini te godine.

Književnoistorijsko i kritičarsko-esejističko interesovanje i posvećenost fantastici Damjanov je potvrdio i svojim beletrističkim delom.

Neke od njegovih priča uvrštene su u antologijske izbore tog tipa.

Uručenje nagrade “Art-Anima” biće upriličeno 2. juna 2018. godine u klubu galeriji Polet u okviru V Festivala fantastične književnosti “Art-Anima”, a tom prilikom biće održan i razgovor sa laureatom, koji će voditi Miloš Jocić, asistent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Nagradu “Art-Anima” do sada su dobili: Zoran Živković, Goran Skrobonja, Žika Bogdanović i Ilija Bakić.

Izvor: RTV


PROČITAJTE I OVO:  Sećanje na Branu Petrovića