Beleške o životu na planeti Zemlji


Slikovnica Mi smo ovde autora i ilustratora Olivera Džefersa zauzela je prvo mesto na listi bestselera magazina New York Times, a ponela je i titulu knjige godine po izboru magazina Time i Boston Globe za 2017. godinu!

Naš svet može biti zbunjujuće mesto, posebno za nekog ko je tek stigao. Knjiga Mi smo ovde sadrži beleške o životu na Zemlji koje je otac napisao za svog sina kako bi ga pokrenuo da istraži našu planetu i život na njoj.

Oliver Džefers kaže: Naša Zemlja je baš velika. Mnogo nas živi na njoj, pa stoga budi dobar prema drugima. Ima dovoljno mesta za sve. Vodi računa o njoj i čuvaj je, jer samo nju imamo.

Oliver Džefers, jedan od najuticajnijih autora slikovnica današnjice, u knjizi Mi smo ovde, nedavno objavljenoj u izdanju Kreativnog centra,  pruža čitaocima uvid u želje i nade koje upućuje svom sinu. Istovremeno se obraća svakom detetu i roditelju darujući im nežan i humorom prožet proglas o našem svetu i njegovim stanovnicima. Džefersovo uputstvo za život na Zemlji toplo je i mudro i pruža suštinski odgovor na pitanje: Kako pronaći put ako se slučajno izgubiš?

Slikovnicu Mi smo ovde Džefers je napisao i ilustrovao tokom prva dva meseca roditeljstva sa idejom da objasni svom sinu gde je upravo stigao. Iako je slikovnica prvobitno bila namenjena njegovom detetu, autor je uspeo da je učini univerzalnom i da obuhvati svu decu i sve roditelje. Bilo da je u pitanju složeni reljef planete (džombasto, šiljato, mokro), spoznaja gde smo mi u u svemiru ili kakav sve može biti naš odnos prema drugima (… ali to ne treba da te zavara: svi smo ljudi), Džefersova prepoznatljiva mudrost prožeta humorom odlično dopunjuje njegov sistem vrednosti u kome vladaju tolerancija i dobrota. Prelepo ilustrovana, mudra i nežna, ovo je knjiga koju bi svaki roditelj trebalo da ima.

Sine, postoje samo tri reči u skladu s kojima treba da živiš: poštovanje, obzir i tolerancija. (Oliverov tata, u svakom pogledu dobar čovek).

Iz recenzija:

Trenuci bliskosti između dva ljudska bića isprepletani su scenama u veselim bojama Olivera Džefersa koje bude poštovanje prema ustrojstvu univerzuma i širokoj raznolikosti ljudskih bića. Dobro poznate fraze Nikad nisi sam i Svi smo mi u ovome zajedno na produhovljen način prožimaju celu knjigu. (Publishers Weekly)

Mi smo ovde je putovanje kopnom, morem i nebom, kao i putovanje kroz telo i dušu čoveka; diorama naše divlje raznolikosti. Džefers je majstor u predstavljanju lepote različitosti. (New Yor Times Review)

U knjizi Mi smo ovde Džefers pokušava da nas sve podseti na važan osećaj zajedništva. (Vogue)

Pravo umetničko delo. (Buzz Feed)

Nežan i emotivan eliksir mudrosti koji svaki Zemljanin mora da ispije i verovatno proživi čitav život ispijajući ga do spoznaje. Obavezno štivo za nove roditelje. (School Library Journal)

Od vasione do životinjskog carstva i ljudi koji naseljavaju planetu Zemlju, Mi smo ovde nosi jednostavnu poruku: budite dobri jedni prema drugima. (NPR)

Oliver Džefers je veoma cenjen i talentovan ilustrator slikovnica za decu. Završio je univerzitet u Alsteru (Severna Irska) sa najvišim ocenama i od tada izlaže svoje radove širom sveta. Njegov talenat je višestruko nagrađivan najprestižnijim nagradama u oblasti ilustracije, a njegove knjige našle su se na samom vrhu top-liste bestselera Njujork tajmsa.

Džefersove knjige su prodate u preko 12 miliona primeraka u 47 zemalja. Njegova posvećenost krunisana je nagradom MBE (najvišim odlikovanjem Velike Britanije) za umetnost 2022.

Pored stvaranja knjiga za decu, Džefers izlaže svoje radove u muzejima i galerijama širom sveta.