Uspon zla: Ko to tamo seče noge


Pripovedanje Džoane Rouling je tako dobro da sa istim žarom želimo da otkrijemo ko ubija i sakati londonske devojke kao i da li će Robin i Kormoran na kraju otkriti međusobnu ljubav.

Uspon zla je treći roman Roberta Galbrajta. Iza ovog pseudonima krije se Dž. K. Rouling autorka serijala knjiga o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru. Verovatno iz potrebe da se, na neki način, distancira od omladinske literature Roulingova je svoj prvi roman namenjen starijoj publici o detektivu Kormoranu Strajku potpisala ovim pseudonimom. U početku se Zov kukavice, u kojoj Kormoran Strajk zajedno sa svojom asistentkinjom Robin Elakot istražuje navodno samoubistvo prelepe manekenke, prodavao veoma loše. Izdavač knjige se seća da je prodato svega nekoliko stotina primeraka pre nego što je jedan novinar slučajno ili slučajno otkrio da je Robert Galbrajt zapravo pseudonim iza koga stoji slavna spisateljica. Tada je napokon prodaja knjige polako krenula sa mrtve tačke što je čitaocima obezbedilo nove nastavke.

Uspon zla započinje tako što misteriozni kurir na motoru detektivskoj agenciji Kormorana Strajka dostavi paket u kome se nalazi jedna noga. „A čak mi i ne paše“, pokušao je da se našali Strajk koji je i sam ostao bez noge kada je vojno vozilo u kome se nalazio naletelo na minu. Osim toga u pitanju je ženska noga. U poruci koja je došla zajedno sa nogom stoje isti stihovi pesme koje je na diskretnom mestu na telu istetovirala Strajkova pokojna majka. Problem je što je noga poslata na adresu detektivske agencije, ali na ime Robin Elakot.

Kormoran Strajk zna da je tokom svoje karijere vojnog policajca stekao brojne neprijatelje koji žele da mu se osvete, ali i da mu je njegova pomoćnica slaba tačka na koju će zlikovac da udari. Kormoran je spisak osumnjičenih suzio na četvoricu negativaca iz prošlosti. Prvi je kriminalac koji je svojevremeno policijskom doušniku odsekao penis, drugi je nasilnik prema ženama, treći je pedofil, a četvrti je Strajkov očuh koji je svojevremeno bio osumnjičen za ubistvo njegove majke.

PROČITAJTE I OVO:  Negde drugde, daleko od svega: Inspirativna priča o odrastanju

Tokom istrage Robert Galbrajt nas šeta, ne samo kroz ekskluzivne delove Londona, već nas vodi i do pastoralnih gradića u Škotskoj i rudarskih naselja zapadne Engleske. Iako je Džoana Rouling, zahvaljujući pre svega serijalu filmova snimljenih po njenim romanima, uspela da se sa dna popne na sam vrh društvene lestvice stekavši ogromno bogatstvo i slavu ona i dalje ima velike simpatije za ljude koji su ostali na margini društva. U Usponu zla, kao i prethodna dva romana, ona savršeno slika junake koji se suočavaju sa krajnjom bedom i koji su primorani da rade očajne stvari da bi preživeli. Čini se da autorka ima više simpatija za siromašnu studentkinju ili samohranu majku koje moraju da se bave striptizom da bi preživele nego za imućnu ženu koja je upravo ostala bez mlađe sestre. Uspon zla veoma temeljno i sa dosta empatije opisuje i probleme nasilja prema ženama koje su često bespomoćne i nezaštićene, problem pedofilije, zataškavanja zločina i manjkavosti sistema koji je uspeva da zaštiti nevine od nasilnika i predatora.

Uspon zla donosi i ono u čemu je Džonana Rouling nenadmašna. U pitanju je prošlost glavnih junaka koja se tokom romana polako otkriva čitaocima. U Usponu zla možemo videti koliko smo malo znali o Kormoranu Strajku i njegovoj pomoćnici.

Uspon zla je takođe roman u kome glavnu ulogu zapravo nema Kormoran Strajk već njegova glamurozna asistentkinja Robin Elakot. Ona mora da se izbori za svoj status u detektivskoj agenciji, da preživi pretnju koja joj se nadvila nad glavom, nađe venčanicu po meri i konačno se uda za svog veoma dosadnog verenika Metjua.

Pripovedanje Džoane Rouling je tako dobro da sa istim žarom želimo da otkrijemo ko ubija i sakati londonske devojke kao i da li će Robin i Strajk na kraju otkriti da vole jedno drugo.

PROČITAJTE I OVO:  „Valovi uzaludnosti“: Priče dušom napisane

„Robert Galbrajt je oduvek bio moje omiljeno privatno igralište“, rekla je jednom prilikom Džoana Rouling. Zov kukavice, Svilena buba i Uspon zla pokazuju kako je igranje dvosmerna ulica u kojoj podjednako uživaju pisac i čitalac.

Uspon zla je najbolja knjiga Roberta Galbrajta do sada tako da je sladokuscima ostavljeno da izaberu da li će sa većim žarom čekati naredni roman ili televizijsku seriju o Kormoranu Strajku i Robin Elakot koju je BBC One najavio za narednu godinu.

Piše: Milan Aranđelović