Mišel Uelbek: Da li sam islamofob? Verovatno da


Francuski pisac Mišel Uelbek ocenio je da se mediji i kniževnost danas na Zapadu opsesivno bave islamom.

Uelbek (59) je povodom objavljivanja engleskog prevoda njegove poslednje knjige “Pokoravanje” dao intervjuu britanskom Gardijanu.

Objavljivanje knjiga i naslovnih stranica koje se bave strahom od islama “postalo je opsesivno”, rekao je francuski autor u razgovoru koji je britanski dnevnik juče objavio. Na pitanje da li je i njegov poslednji roman ima tu tendenciju, Uelbek je odgovorio “naravno”, ali je dodao da nema potrebu da se izvinjava.

“Nemoguće je da islam bude više prisutan u vestima nego što jeste. Dostigli smo skoro 100 odsto”, naveo je. “Pokoravanje” je priča smeštena u 2022, o islamizovanoj Francuskoj, na čije čelo dolazi predstavnik muslimanske partije.

Upitan da li je islamofob, Uelbek kaže da “verovatno jeste, ali da reč ‘fobija’ znači više ‘strah’ nego ‘mržnju'”. “Strah od terorizma”, precizirao je autor, koji zbog svog kontroverznog stava o islamu danas ima policijsku zaštitu.

Prema njegovom mišljenju, teroristi nisu mnogobrojni, ali ljudi, i oni malobrojni, mogu da budu moćni. “Često najodlučnije manjine pišu istoriju”, smatra Mišel Uelbek.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Helena ili o nemiru"