Koliko kriza utiče na prodaju knjiga


Ekonomska kriza i besparica u Srbiji, između ostalog, utiču i na prodaju knjiga.

Međutim, veliki i mali izdavači imaju različita viđenja o tome koliko kriza utiče na prodaju knjiga.

I dalje ima sasvim dovoljno ljudi koji u knjižare i po letnjoj vrelini ne ulaze samo da bi vreme proveli u klimatizovanoj prostoriji, već da bi kupili knjigu, tvrde pojedini izdavači. Hronična besparica i ekonomska neizvesnost, kada se mnogi odriču svega što nije prirotet, ipak ne utiču na prodaju u velikim knjižarskim lancima, jer oni, kako kažu, posluju tržišno i imaju za svakog ponešto.

Najviše se prodaju ljubavni romani, trileri i popularna psihologija. Međutim, s druge strane, manji izdavači, kažu da je bitno o kakvim naslovima se radi i da ekonomska kriza i te kako utiče na prodaju knjiga, ali da taj uticaj varira.

U Samizdatu kažu da je ključan Sajam knjiga i razne akcije na kojima mnogi kupe po više desetina knjiga odjednom, uz veliki popust. Ipak samostalne knjižare, van velikih lanaca i sa profilisanom ponudom koja ne spada u laka letnja štiva, imaju najveći problem zbog slabo platežnih kupaca, ali i zbog aktuelnih vrućina.

Ozbiljne knjige retko ko kupuje, kažu u knjižarama, dok za laku literaturu ni u kriznim vremenima, ekonomski gledano, nema zime.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Knjiga čija su tumačenja "luđa" od fabule