Papirne knjige su i dalje bolje od elektronskih čitača


Najnovije istraživanje je pokazalo da mladi, uprkos tome što su odrastali okruženi pametnim telefonima, tabletima, računarima i elektronskim čitačima, i dalje najviše informacija usvajaju iz papirnih knjiga.

Analiza koja je urađena na više od 170.000 dece i mladih širom Evrope pokazala je kako je papir i dalje najzastupljeniji materijal sa koga se čitaju knjige i duži tekstovi.

Istraživači su otkrili da mladi, naročito ako su pod pritiskom kratkih vremenskih rokova, imaju običaj da samo „prelete“ preko teksta koji se nalazi na električnom čitaču ili tabletu. Ako čitaju sa ekrana onda ređe uzimaju beleške nego što bi to radili da čitaju sa papira.

Doktorka En Markus – Kvin, koja je bila deo ovog evropskog istraživačkog tima, kazala je da su rezultati istraživanja pokazali kako mladi uče u učionici i kod kuće.

„To što su mladi ljudi ovladali elektronskim uređajima ne znači da su stekli i kritičke sposobnost da tumače tekstove“, rekla je ona. „Iako postoji veći fokus na samostalno učenje, mladima je i dalje potrebna stručna pomoć nastavnika.“

Istraživanje je takođe pokazalo kako nastavnici imaju običaj da potcenjuju negativan uticaj kada njihovi učenici čitaju duže tekstove u elektronskoj formi, dok su, sa druge strane, učenici bili previše samouvereni kada je u pitanju njihovo razumevanje pročitanog sa ekrana.

Međutim, doktorka Markus – Kvin kaže da kraći tekstovi, poput poezije, sasvim dobro funkcionišu i na ekranu. Kazala je kako je uključena u istraživanje koje pokazuje kako je na ekranima moguća dublja i temeljnija analiza pesama.

Izvor: The Irish Times


PROČITAJTE I OVO:  Kurt Vonegat: 8 pravila za pisanje dobre priče