“Književni plamen” za Orhana Pamuka


Turski nobelovac Orhan Pamuk dobitnik je nagrade “Književni plamen” za 2017. godinu, odlučio je žiri kojim je predsedavao Mario Vargas Ljosa.

Žiri za dodelu internacionalne nagrade “Književni plamen Marija Vargasa Ljose”, u kome su pored peruanskog nobelovca i profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov i direktor izdavačke kuće “Nova knjiga” Predrag Uljarević razmatrao je veliki broj predloga među kojima su imena najvažnijih savremenih svetskih pisaca.

Kandidate su predlagali članovi žirija i čitaoci “Nove knjige”, a na današnjoj sednici jednoglasno je odlučeno da posle Ljose (2015) i Klaudija Magrisa (2016), priznanje “Književni plamen” ponese Pamuk.

Pamuk je nagrađen za “svoj bogat književni opus i slobodarsko književno delovanje oličeno u borbi da se književne vrednosti, koje su osnova humanitičkog pogleda na svet, visoko postave u savremenim društvima, te time postanu sredstvo za odbranu pred nepravdama i teretima istorijskih nasleđa”.

Žiri je pri tome tražio dela i autore koji nas spajaju, kao što Pamuk u vidokrug Evrope donosi još jedan književni kontinent, a povezuje čak tri – Aziju, Evropu i Ameriku.

“U državi koja spaja Aziju i Evropu je rođen i stekao književnu slavu, a u Americi čuveni nobelovac danas živi i radi. Njegovo delo nam predstavlja svet koji donekle znamo i u kojem vidimo tragove istorije koja nam je poznata, a mnogo toga što je od naših istorija skriveno presudno je za ovo veliko književno oblikovanje”, navedeno je u obrazloženju. “Pamukova imaginacija između prošlosti i savremenosti gradi moćne književne spone”, ocenio je žiri.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Poziv za regionalni online kurs kreativnog pisanja "Epifanija"