Knjiga za decu “Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem”


Knjiga „Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem“ Aleksandre Mihajlović, koju je ilustrovao Mihailo Gačić, priča o najvećem srpskom junaku. Ali ona je i mnogo više od toga: traži da se upoznaš i sa istorijskim okolnostima, i sa narodnim predanjem, ali i da upotrebiš svoju kreativnost.

Zamisli da si savremenik Marka Kraljevića i da slušaš njegove dogodovštine iz prve ruke. Zamisli da putuješ po Evropi i Balkanu u vreme događaja koje opisuju narodne epske pesme. Zamisli da imaš sovu Sofiju, mudru prijateljicu koja ti postavlja pitanja i zadatke.

Razmisli, docrtaj, dopiši, reši i zabavi se učeći o Marku Kraljeviću i njegovom dobu na originalan način.

„Sa knjigom ’Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem’ čitalac lagano uplovljava u 14. vek, deleći događaje i doživljaje sa srednjovekovnim pisarom, monahom Lukijanom. On, već star, traži pomagača da dovrši rukopis o Marku Mrnjavčeviću, svom prijatelju i velikom junaku. Monahova ljubimica, sova Sofija, sleće na ramena i otvara vrata za maštanje i istraživanje o dalekoj istoriji. Ona osmišljava kvizove i inspiriše da se kreativno reši svaki zadatak. Čitalac može da dopuni, docrta i aktivno učestvuje u preokretu svake priče uz pouku šta istorija veli“, rekla nam je autorka. „Ova knjiga nudi drugačiji pristup najvećem epskom junaku, koji piše pesme, ima biblioteku s retkim knjigama, brine o nejakima, razgovara za bogatom trpezom, oživljava doba viteštva, sjedinjuje zemlje Balkana. Ona je edukativna, ali bajkovito osmišljena. Daleka vremena, predeli i avanture uz nju će svakom čitaocu postati bliži. Zato, koliko god da je dečja, ovu knjigu mogu i odrasli čitati, rešavati kvizove i podsećati se istorijskih prilika koje su veoma važan deo naše kulturne baštine.“

Aleksandra Mihajlović je završila Filološki fakultet u Beogradu na katedri Opšte i srpske književnosti sa srpskim jezikom. Doktorand je na istom fakultetu i spisateljica. Član je Udruženja književnika Srbije, a predaje srpski jezik i književnost u Gimnaziji u Pančevu. Objavila je dva romana: „Zapričavanje. Zavaravanje. Zavirivanje.“ 2012. godine i „Kroz prstohvat cimeta“ 2015. godine.

PROČITAJTE I OVO:  Knjiga koja bi gorela na lomači

Knjigu „Sofijine mudrolije s Markom Kraljevićem“ možete pronaći u svim većim knjižarama.