Knjiga u najboljoj tradiciji Igora Kolarova i Mike Antića


U najboljoj tradiciji Igora Kolarova i Mike Antića, „Sidro na dnu noći“ Milana Dabovića je emotivna i lirska priča o traganju za ljubavlju i razumevanjem.

Devojčica Pauna sa svojim dedom pokušava da razume svet oko sebe: zašto je otac napustio nju i njenu majku, zašto se drugarice tako ponašaju prema njoj. Dala je sve od sebe: ponašala se pristojno, sređivala ormare i svoju sobu, čak je i popravila ocene do polugodišta. Ali njen otac je i dalje bio tužan kad bi dolazio. Izgledao joj je kao mašinovođa koji gleda u voz koji polako obrasta u travu. Kad je polugodište došlo, njeni roditelji su zaboravili na roditeljski. Pauna je ostavila knjižicu na stolu, gotovo sa svim peticama, ali je oni nisu ni primetili.

Prema rečima autora, „roman ’Sidro na dnu noći’ je započet kao potraga za odgovorima na pitanja iz unutrašnjeg, emocionalnog života dece. Njegovu okosnicu čine pitanja poput: ’Zašto se mama i tata razvode?’, ’Da li je baka stvarno na nebu?’, ali i mnoga druga na koja, kao učitelj, u trenutku kada su mi postavljena, nisam imao spremne odgovore. Roman je dovršen ponovnim prolaskom kroz rukopis u jednoj, ovoga puta ličnijoj potrazi, u koju je krenulo dete u meni nakon gubitka majke. U oba slučaja bila je to potraga za porodičnom toplinom i sigurnošću.“

Milan Dabović je rođen 1992. u Ivanjici. Završio je Učiteljski fakultet u Beogradu. Radi kao učitelj. Izdao je tri zbirke pesama, a „Sidro na dnu noći“ je njegov prvi roman.

PROČITAJTE I OVO:  Šta je zajedničko Donaldu Trampu, Madoni i serijskim ubicama?
PROČITAJTE I OVO:  Priča o najlepšoj ženi na svetu koja je završila zaboravljena u duševnoj bolnici

Knjigu možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.