Jesenja priča: Stari vampiri protiv novih čudovišta


Jesenja priča je peta, od ukupno pedeset i četiri, epizoda prilično neobičnog italijanskog stripa Napoleon koji objavljuje Boneli, a u Srbiji taj teret na svojim leđima nosi izdavačka kuća Veseli četvrtak.

Glavni junak strip serijala je pasionirani kolekcionar buba Napoleon di Karlo, melanholični hotelijer koji je bežeći od svog prošlog života policajca u Etiopiji mir pokušao da pronađe u jednom malom hotelu u Ženevi. Međutim, ni tu ne može da se oslobodi svog osnovnog zanimanja i zato često pomaže inspektoru Dimi u rešavanju neobičnih slučajeva.

Kao što Napoleon nije klasičan strip junak potekao iz Bonelijeve kuhinje, tako ni strip o njemu ne spada u nešto što obično dobijamo od ovog izdavača.

Za početak, Napoleon nema pomoćnika kao ostali šablonski rađeni junaci. Razmišljanja i misli on deli sa proizvodom svoje podsvesti, malim stvorenjima iz imaginarnog sveta, Lukrecijom, Miroslavom i Vatroslavom koji predstavljaju deo njegove duše. U pitanju je psihodeličan strip u kome se neprekidno prepliću stvarnost i fantazija.

Tvorac Napoleona je Karlo Ambrozini koji je poznat po svojim radovima na Kenu Parkeru i Dilanu Dogu. Jedna od Ambrozinijevih epizoda o Dilanu Dogu jeste i ona pod naslovom Vampiri koju je, početkom aktuelnog veka, na srpskom jeziku prvu put objavila izdavačka kuća Edicije Vannini.

U toj epizodi sva ona korporativno-političko-vojna čudovišta koja nam rade o glavi prikazana su kao čovekolika stvorenja koja od normalnih ljudi razlikuje samo glava slepog miša iliti vampira. Ambrozini je iskoristio tu Sklavijevu ideju i preradio je u svojoj scenarističkoj avanturi nazvanoj Jesenja priča.

Jesenja priča započinje na ulicama Praga. Napoleon, zajedno sa Lukrecijom, Miroslavom i Vatroslavom dolazi po, sasvim očekivano, jednu bubu koju mu je obećao izvesni misteriozni rumunski grof Alkudra.

PROČITAJTE I OVO:  Nova knjiga Miomira Petrovića kao udžbenik kreativnog pisanja

Napoleon iz svog automobila izvodi dve ogromne bube i na povocu ih šeta ulicama Praga tragajući za Ulicom Ivana Husta gde ima zakazan sastanak sa posrednikom. Tom prilikom zaustavi slučajnog prolaznika da ga pita za pravac. Prolaznik je ogromna buba koja čita knjigu Preobražaj Franca Kafke… Dobro došli u psihodelični svet Napoleona di Karla.

Budući da se grof Alkudra se nije pojavio u Pragu niti je opravdao svoj izostanak pasionirani entomolog Napoleon odluči da lično ode u Rumuniju i upozna se sa grofom. I tu zapravo počinje naša priča.Grof Alkudra živi u zamku koji se nalazi na brdu iznad jednog malog rumunskog sela. Seljani su kao u nekoj drugoj priči strave i užasa – grubi, nepoverljivi prema strancima, sujeverni, skloni linčovanju…

Međutim, budući da je ovo 21. vek bilo bi veoma neoriginalno od Jesenje priče napraviti klasičnu priču.

Iako se u Jesenjoj priči sve dešava po ustaljenom redu vožnje, putnik kroz ovaj strip će, uprkos poznatim predelima kroz koje putuje čitajući ga, videti da mu krajnje odredište nije poznato jer je Ambrozini ipak sačuvao nekoliko iznenađenja u rukavu.Da li će Napoleon izvući živu glavu bez pomoći Dampira, Tesle i Kurjaka čitajte u ovoj epizodi stripa Napoleon, možda najboljoj do sada objavljenoj na srpskom jeziku.

Piše: Milan Aranđelović