Srpsko izdanje knjige “Moja autobigrafija” Aleksa Fergusona, bivšeg trenera Mančester junajteda, predstavljena je danas u Beogradu u izdanju izdavačke kuće “Albion books”.

– Ova knjiga nije o fudbalu. Ovo je knjiga o liderstvu, viziji, psihologiji, međuljudskim odnosima, o donošenju teških i nepopularnih odluka – rekao je u Medija centru prevodilac i urednik izdanja Dušan Mihajilović.

Mihajilović je kazao da se knjiga Aleksa Fergusona može posmatrati kao svojevrstan “priručnik za menažere, odnose sa javnošću, upravljanje malim ili srednjim preduzećem”.

Autobiografija Fergusona je doprinos teoriji menadžmenta, ali i dokument o prelomnoj epohi u modernom fudbalu, kada Liga šampiona postaje globalni fenomen, naveo je Mihajilović.

Urednik i voditelj na RTS-u Miloš Milić rekao je da je Ferguson svojim igračima bio i trener, otac, brat, prijatelj, ali i policajac i neprijatelj.

– Neke igrače je voleo, a druge ne, oni su bili tu da završe posao. Ali i one koje je voleo, pustio je da odu kada je video da mu više nisu bili potrebni i u tome nije bio nimalo nostalgičan – kazao je Milić.

Na promociji knjige govorio je i sportski novinar Vladimir Novaković, a sva trojica govornika su se saglasili da fudbalski svet neće skoro dočekati novog Aleksa Fergusona.

Aleks Ferguson, čiji je moto “Ja sam uvek u pravu”, svojevremeno je predstavljajući svoju autobiografiju rekao da je to “knjiga o fudbalu, a ne samo tornado vesti”.

Fergusonovu karijeru obeležile su mnoge stvari, finale Lige šampiona 1999. godine i istorijska titula za Junajted.

Legendarni trener u knjizi piše o odnosu sa Dejvidom Bekamom, odluci o dovođenju novog trenera na klupu “crvenih đavola”, Roju Kinu, braći Glejzers, legendarnom bacanju pice, Suaresu i rivalima, Kristijanu Ronaldu, Japu Stamu, penziji, Rudu van Nistelroju, Karlosu Tevesu i sagi o Vejnu Runiju, kao i nekadašnjem kapitenu Nemanji Vidiću.

Knjiga “Moja autobiografija” je samo tokom prve nedelje od izlaska iz štampe, u Velikoj britaniji prodata u više od 115.000 primeraka, čime je oboren dotadašnji rekord bivsseg britanskog premijera Tonija Blera.

Ferguson je bio trener Junajteda punih 26 godina, a osvojio je 13 titula u Premijer ligi, dve Lige šampiona, Kup kupova, devet domaćih kupova, 10 Superkupova i dve titule svetskog prvaka.

Izvor: Agencija Beta

Comments

comments

Related Posts