Igor Marojević objavljuje album za “Metropolis”


Igor Marojević potpisao je sa „Metropolisom“, vodećom alternativnom diskografskom kućom u Srbiji, ugovor o objavljivanju svog albuma pod naslovom „Da se ne zameri“. Etablirani književnik se u drugoj polovini osamdesetih godina i ranih devedesetih bavio rokenrolom, kada je i publikovao kasetu sa svojom tadašnjom grupom „Stvarno kvarno“. Međutim, saradnja sa „Metropolisom“ ima tu težinu da podrazumeva objavljivanje njegovog prvog samostalnog nosača zvuka.

Album „Da se ne zameri“ sadrži devet autorskih numera i jednu obradu. Unutar svog solističkog materijala, Marojević je oposlio glavni vokal, bas i ritam gitaru, kao i nekoliko solo-deonica, dok je posebno značajan gost albuma u tom segmentu Nenad Pejović iz grupe „Kanda, Kodža i Nebojša“, koji svira tri solaže. Osim devet kompozicija i tekstova, pisac je učestvovao u stvaranju dobrog dela aranžmana, u čemu je, između ostalih, na albumu sarađivao i sa liderom grupe „Generacija 5“, Draganom Jovanovićem Krletom. Producent albuma i potpisnik glavnog dela aranžmana jeste klavijaturista Milan Milosavljević Burda, u čijem studiju u Beogradu je snimanje trajalo od kraja novembra 2017. do početka juna 2018.

O radu na albumu „Da se ne zameri“, Burda je izjavio:

„Za mene je bilo novo i lepo iskustvo da sarađujem sa fenomenalnim piscem koji je gotovo sve sam odsvirao i napisao pesme, i uvek dolazio spreman na snimanje. Super smo sarađivali i družili se, tako da je ovaj CD proizvod našeg zajedničkog shvatanja muzike.“

U muzičkom smislu, album predstavlja dvadesetprvovekovnu reinterpretaciju zvuka osamdesetih i druge polovine sedamdesetih: pre svega gotika, postpanka, novog romantizma i panka. Tekstualno je koncepcijski podeljen: prva strana CD-a je izrazito kritička, sa po jednom numerom koja kritikuje srpski, hrvatski i crnogorski nacionalizam, odnosno islamski radikalizam. Druga strana je ličnija, pa su tako i političke opservacije autora intimnije, kao u pesmi „Ramena“:

ČITAJTE  Knjiga uz koju će deca zavoleti matematiku

Ni najmanja pouka nije izvučena,

svi malo „in“ pa malo kamena s ramena.

Mi urbani i svesniji rurbani, čuvajmo sebe:

čuvaću ja sebe, a i ti samo sebe.

Pa ko me jebe

i ko te jebe.

Po autorovim rečima, album je nastajao još od sredine osamdesetih, kada je napisao ljubavnu pesmu „Odrastao nisam“ koja takođe spada u završne numere CD-a.

Planirano je da album „Da se ne zameri“ bude objavljen u izdanju „Metropolisa“ u septembru ove godine. Za isti mesec očekuju se i odgovarajuća konferencija za štampu praćena promocijom singla „Nikad brate“ i konačnom verzijom spota pesme (režija: Matija Krstić), čiju neoficijelnu verziju je XXZ magazin već objavio. Krajem septembra 2018. očekuje se beogradski koncertni nastup pisca i njegovih najbližih saradnika: Milana Milosavljevića, Nenada Pejovića, takođe gitariste Vladimira Orlandića idr.