Harli Kvin tačno 22 godine u stripu


U avgustu 1993. godine izašao je strip Batgirl: Day One koji će ostati upamćen po tome što se u njemu prvi put pojavila Harli Kvin.

Originalno kreirana za Batman: The Animated Series u kojoj se pojavila 1992. godine Harli nije postala omiljeni junak stripova o Batmanu, ali je svakako postala jedan od ključnih likova DC univerzuma.

S upečatljivo jakim kontrastima i elegantnom simetrijom, kostim Harli Kvin je odavao počast commedia dell’arte inspiraciji samog imena i koncepcije lika, dok je istovremeno evocirao i zavodljive prianjajuće trikoe 60ih i 70ih kakve su nosili Dajana Rig i Erta Kit. Zabavan, ali ne i smešan, seksi ali ne i (preterano) seksualizovan, arhtipski ali ne i staromodan, veoma brzo je okupirao maštu čitave jedne generacije gikova: bilo stripadžija, bilo onih koji su odrastali uz pomenuti crtać, potpomognut i sjajnim stripom.

Harli je nedavno ponovo dobila svoj mesečni serijal, u kojem je talentovani autorski bračni par (Amanda Konor i Džimi Pamioti) pokušao da od nje napravi jeftinog (na svaki mogući način) ženskog Dedpula DC Univerzuma, ne preterano uspešno. No istom prilikom su započeli dug i mukotrpan proces postepene rehabilitacije njenog izgleda.

Uskoro ćemo biti u prilici da pogledamo Harli Kvin u filmu Suicide Squad.


PROČITAJTE I OVO:  Zašto je Supermen garant privatne svojine