Festival “Striporama” u Nišu od 10. do 13. avgusta


Novi festival stripa, ilustracije i pop kulture “Striporama 2017” održaće se od 10. do 13. avgusta u Nišu u organizaciji striparnice Južni Darkvud i niškog džez festival “Nisville Jazz Festival”.

– Namera nam je da, pre svega, uz pomoć renomiranih gostiju festivala fanovima, ali i potencijalnim umetnicima približimo najpre svet stripa i ilustracije, a sa njima i svet sedme umetnosti, animacije, video-igara i književnosti. Želja nam je da ojačamo bazu poštavalaca stripa i srodnih medija, i da istovremeno novim stvaraocima omogućimo kontakt sa profesionalnim umetnicima i urednicima izdavačkih kuća. “Striporama” je stoga kombinacija neposrednog kontakta fanova sa stvaraocima čije radove cene (potpisivanje portfolija festivala, javni intervjui, izložbe), i neposrednog kontakta umetnika sa njihovim poznatijim kolegama (tribine, radionice), ističe za Danas Zlatibor Stanković, direktor i osnivač festivala, dodajući da je “Striporama” jedini festival na ovim prostorima koji ima svoj zvanični portfolio, sačinjen od ilustracija gostiju festivala koje su urađene upravo za ovu priliku.

Na festivalu će pored radionica, berze stripa i tribina, jedan deo priredbe će biti posvećen obeležavanju 30 godina Dilan Doga u Srbiji, a gost festivala će biti glavni urednik izdanja Dilan Doga u Italiji, Roberto Rekioni. Striporama takođe organizuje i školu stripa za najmlađe posetioce festivala.

 – Naši gosti će i ove godine predstavljati najuticajnije škole stripa – američku, francusku, italijansku i japansku. Pomenuo bih da će nam između ostalih gost biti i zvezda italijanskog stripa Roberto Rekioni, urednik strip serijala Dilan Dog. U njegovom društvu obeležićemo 30. godina od izlaska prvog broja Dilana Doga u Srbiji, ističe Stanković.

Gosti festivala

Emiliano Mamukari, crtačka zvezda italijanskog stripa, Bojan Vukić, uzdanica francuskog strip giganta Delcourt, Igor Kordej, jedan od najcenjenjih i najangažovanijih evropskih strip crtača u ovom trenutku, Todor Hristov i Diana Naneva iz Bugarske, domaće mlade crtačke snage Velibor Stanojević, Jelena Đorđević i Jana Adamović, Enis Čišić iz Sarajeva koji je sarađivao sa kućom “Marvel”, i ilustratorska legenda “Politikinog Zabavnika” Boban Savić Geto.

Izvor: Danas

PROČITAJTE I OVO:  Strip rezidencije Francuska - Srbija: Sjajne autore već imamo, potreban je sistemski rad na promociji stripa