ĐURA HODALICA – roman za decu Ante Tomića


U izdanju Kreativnog centra objavljen je Đura Hodalica – kratki humoristički roman Ante Tomića, sa ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića

Đura Hodalica, glavni junak knjige, nije običan čvorak. Kao mali je ispao iz gnezda i nikad nije naučio da visoko leti, zbog čega su ga prozvali Hodalica. Mama se zbog toga mnogo plašila za njegovu budućnost, tata ga se stideo, drugovi su ga odbacili – pošto ni u svetu čvoraka, kao ni u svetu ljudi, nije lako opstati ako si drugačiji od ostalih. Đura ne zna ni druge veštine čvoraka – na primer, da oponaša različite glasove. Zato se, umesto sa čvorcima, više druži s petlom Simom i kravom Višnjom. Ali nekad ni „pravim“ čvorcima nije dovoljno to što znaju da visoko lete, već im je potrebno baš ono što ima Đura: čvrst karakter, veliko srce i razumevanje za druge. Ukratko, ovo je priča o pojedincima koji se izdvajaju iz zajednice, koje zajednica ne prihvata, ali koji, i pored toga, ne žele da budu kao svi drugi. I o onima koji se hrabro suočavaju sa svojim strahovima i koji su spremni na razumevanje i opraštanje.

„Prva knjiga za decu Ante Tomića, Đura Hodalica, ima sve najbolje odlike stvaralaštva svog autora: duhovitost, veštinu u građenju karaktera, precizno oko za dobre i loše osobine ljudi, plemenitost. Stigla je do nas posredstvom Miljenka Jergovića, poznatog pisca i prijatelja naše kuće, i sve nas je na prvo čitanje osvojila“, navela je direktorka Kreativnog centra Ljiljana Marinković, koja je i urednica ovog izdanja.

Ilustracije u knjizi uradio je Bob Živković jer smo smatrali da niko ne može da parira humoru i emotivnosti Ante Tomića kao što to može Bob. I nismo se prevarili – snažna ekspresivnost koju nose Bobove ilustracije čini da se čitalac sa Đurom identifikuje onog trenutka kad budući junak kao goluždravi ptić ispada iz gnezda. Bob je ilustrator koji nadograđuje priču, neko ko ume da bude nežan u svakom detalju, na primer dok crta vlati trave ili cveće, ume da bude duhovit kad prikazuje karaktere Đurinih prijatelja, ali i dramatičan kada slika mačku i sokola, neprijatelje čvoraka. Iako se pisac i ilustrator nisu nikada upoznali, oni na stranicama knjige vode dijalog čiji smo svedoci svi mi što čitamo ovu izvanrednu knjigu o odrastanju, hrabrosti, prijateljstvu, toleranciji i razumevanju za druge“, ističe Ljiljana Marinković.

PROČITAJTE I OVO:  Ivani Dimić uručena Ninova nagrada

Đura Hodalica ima sve što dobar roman za decu (i ne samo za decu) treba da sadrži: junake s kojima se lako identifikujemo, uzbudljive avanture, mnogo humora i srećan kraj. Knjiga je namenjena deci koja već samostalno čitaju, ali će u njoj podjednako uživati i roditelji malih čitalaca.

Ante Tomić piše novinske tekstove, prozu, filmske scenarije. Među najpoznatijim delima su mu romani Što je muškarac bez brkova, Karaula, Čudo u Poskokovoj Dragi, Punoglavci, Ništa nas ne smije iznenaditi. Živi i radi u Splitu. Đura Hodalica je njegova prva knjiga za decu.

Dobrosav Bob Živković je rođen u Pirotu, a živi u Beogradu, gde je završio Fakultet primenjenih umetnosti. Do sada je ilustrovao više stotina knjiga, od kojih sto dvadeset za Kreativni centar. Značajan deo njegovog opusa čine likovna rešenja za humanitarne i reklamne kampanje, kao i ilustracije za časopise. Dobio je mnoge ugledne nagrade za svoje stvaralaštvo – Zlatno pero, Nagradu Neven, Nagradu Zmajevih dečjih igara, Nagradu Lazar Komarčić i druge.