Beogradski međunarodni susreti pisaca počinju danas, a predsednik UKS-a Radomir Andrić je najavio dolazak 33 književnika iz Azerbejdžana, Albanije, Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Izraela, Kanade, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Republike Srpske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Turske, Ukrajine, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Češke.

Andrić je na jučerašnjoj pres konferenciji govorio i o nastojanju UKS da ponovo uspostavi čvršću saradnju sa piscima iz susednih država, te tako posle niza godina gosti Beograda biće pesnikinja Entela Kasi iz Albanije, kao i više književnika iz Mađarske, čija poezija, prema Andrićevim rečima, spada među najveće u Srednjoj Evropi.

Ove godine biće organizovan omaž Šarlu Bodleru povodom 150 godina od smrti “pesnika preobražajnika koji je uticao na razvoj moderne književnosti”. Takođe, biće obeleženi još neki jubileji: 125. godišnjica od rođenja Milutina Bojića, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa, ali i 450 godina od rođenja velikog dubrovačkog komediografa Marina Držića, 125 godina od rođenja srpskog nobelovca Ive Andrića, 250 godina od rođenja narodnog pesnika i guslara Filipa Višnjića i 25 godina od smrti lucidnog proznog pisca Borislava Pekića.

Predviđena je i plovidba Dunavom tokom koje će biti organizovan “Međunarodni miting poezije”, a Andrić je najavio da će UKS naredne godine organizovati u Srbiji okupljanje pesnika – posvećenika Dunavu.

Reč je o projektu pod nazivom “Veliki gospodin Dunav” po istoimenoj pesmi Vaska Pope, koji su pokrenuli zajedno sa piscima iz Slovačke sa ciljuem objedinjavanja podunavskih zemalja. Ti susreti se već dve godine održavaju u Slovačkoj, a Srbija će biti domaćin sledeće godine, rekao je Andrić. Nagrada “Povelja Morave” ove godine je dodeljena pesnicima Ðorđu Vulturesku iz Rumunije i Ljubiši Ðidiću.

Andrić je kazao i da se nagrada “Pečat kneza Lazara” dodeljuje srpsko-kanadskom pesniku Ranku Radoviću i Vlastimiru Stanisavljeviću Šarkamencu iz Pariza. Zvanično otvaranje 54. Beogradskih međunarodnih susreta zvanično će biti otvoren sutra, a dan kasnije u porti manastira Rakovica odvijaće se Sedmi međunarodni sabor duhovne poezije. Susret pisaca počinje dočekom učesnika iz 22 zemlje u prostorijama Udruženja književnika Srbije, a prvog dana je predviđeno i veče književnika sa Kosova i Metohije.

ČITAJTE  U prodaji „Deep Web – Mračna strana interneta“

U četvrtak i petak učesnici manifestacije posetiće Čačak, Mrčajevce, Požegu, Čajetinu, Sirogojno, Vrnjačku Banju, Aleksandrovac, Požarevac, Malo Crniće, Inđiju, Novi Sad, a poslednjeg dana 23. septembra biće predstavljen Zbornik Susreta.

Izvor: b92


Leave a Reply

Your email address will not be published.