Bibliotekarke na konjima


Velika ekonomska kriza ili Velika depresija najviše je pogodila SAD tako da je mnogo Amerikanaca i Amerikanki ostalo bez posla. Zbog ovoga je ogroman broj građana trpeo ekstremno siromaštvo tako da im pristup knjigama više nije bio tako lak.

Tadašnji američki predsednik Frenklin Ruzvelt je pokušavao da kroz niz projekata ublaži posledice ekonomske krize i reši problem nezaposlenosti. Jedna od inicijativa njegove administracije bila je i osnivanje svojevrsne i jedinstvene Biblioteke na konjima čiji je cilj bio da poboljša pismenost građana i time im olakša da pronađu zaposlenje.
Bibliotekari su mahom bile žene koje su i živele u oblastima u kojima su i delovale. Javne škole su obezbedile su knjige, časopise, novine i osstale materijale za čitanje.

Bibliotekarke na konjima primale su mesečnu platu od dvadeset i osam dolara dok su za hranu i konje morale da se snađu same. Putovale su gotovo neprohodnim planinskim putevima, kroz mećave, blato i magluštine kako bi uručile knjige onima koji su živeli u izolovanim i udaljenim domovima. Na tom putu nekada su jahale, a nekada se šetale pored konja natovarenih knjigama.

Ova čudnovata i neuobičajena konjica potrajala je sve do 1943. godine kada je Drugi svetski rat povećao zaposlenost do neslućenih razmera. Tokom svog rada gotovo hiljadu bibliotekarki na konjima opsluživalo je više od milion stanovnika u četrdeset i osam okruga Kentakija.

Pogledajte fotografije ovih sjajnih žena na delu:

Izvor: History Daily

 


PROČITAJTE I OVO:  Nakon filma "Love, Simon" stiže nam i serija "Love, Victor"