Pčeličinoj urednici i autorki Aleksandri Bojović pripala je ovogodišnja književna nagrada Neven za knjigu o Mariji Kiri, u kategoriji popularna nauka. Knjiga je deo Pčeličine već nagrađene edicije Male knjige o velikim ljudima. Ova edicija od 16 knjiga posvećena je ličnostima iz istorije koje su svojim znanjem, upornošću, kreativnošću i požrtvovanim radom promenili naš svet. Na zanimljiv i originalan način, u malom formatu, ove knjige deci nude bazična znanja o životu i radu slavnih ljudi, među kojima se nalaze naučnici, vladari, slikari, pisci, vojskovođe, muzičari i svi oni koji zaslužuju epitet „velikih ljudi”.

Autorka je na maestralan način uspela da sažme, ponekad prebogate biografije ličnosti, čija dela su ostala zapisana na stranicama svetske istorije. Uz verodostojne ilustracije Igora Krstića, ove male knjige postale su omiljeno štivo čak i one dece koja nisu zaljubljenici u istoriju.

U kategoriji popularna nauka Nevenov žiri u sastavu Ljubica Urošević, Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet izabrao je knjigu „Marija Kiri” Aleksandre Bojović u izdanju Pčelice. Marija Kiri bila je prva žena dobitnica Nobelove nagrade, koju su krasili genijalan um i predanost naučnom radu i čija su naučna dostignuća uticala na dalji razvoj fizike, hemije, medicine, ratovanja… čime je zaslužila da se nađe u Pčeličinoj edicji o onima koji su oblikovali svet u kome danas živimo. Edicija Male knjige o velikim ljudima je skrenula pažnju i izvan granica naše zemlje, tako da je već prevedena na italijanski, turski i češki jezik.

Književna nagrada „Neven”, koja ima za cilj podsticanje stvaralaštva za decu, negovanje izraza na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu ustanovljena je 1955. godine. Nosioci i organizatori ove nagrade su Prijatelji dece Srbije – nevladina i neprofitna organizacija roditelja, prosvetnih, naučnih, kulturnih i javnih radnika koji svoje znanje, ljubav i slobodno vreme poklanjaju deci. Književna nagrada „Neven” dodeljuje se za beletristiku, ilustraciju knjige i popularnu nauku najuspešnijih ostvarenja namenjenih deci za proteklu godinu.

Pobednik konkursa književne nagrade Neven u kategoriji beletristike je Uroš Petrović za knjigu „Karavan čudesa”, u izdanju Lagune, dok je kao najbolji ilustrator ovogodišnji laureat Maja Veselinović za knjigu „Uljezi” u izdanju Fabrike knjiga.

 

Comments

comments

Related Posts