Prvi Ilijin aforizam koji sam pročitao bio je “Zbilja šta je iza cilja”. On je najplodniji naš aforističar, opstaje svakodnevno i svakonoćno u Danasu, tako da i Danas ne deluje kao Danas kad pročitamo njegov aforizam, deluje malo pomračeno, rekao je Ratko Božovoć profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, predstavljajući sinoć u Centru za kulturnu dekontaminaciju zbirku aforističkih priča Ilije Markovića “Pljačka im materina!”. Citirajući Markovićeve aforizme, “Kad bi se aforističari bavili svim glupostima to više ne bi bila aforistika već statistika”, “Aforizam je kap istine u kojoj se prelama more gluposti”, ” Manja forma od aforizma je jezik za zube”, Božović je istakao da su Markovićevi aforizmi britki i da direktno udaraju u našu stvarnost bez uzmaka.

Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN čiji je Marković kolumnista, rekao je da njegovi aforizmi govore više nego što u sebi imaju reči, a da knjiga govori sama za sebe i da se svaki aforizam može nazvati “Pljačka im materina” jer u takvom vremenu živimo.

Kolumnista lista Danas Dragoljub Petrović govoreći o Markoviću i njegovoj knjizi podsetio je da Ilijini afokrizmi izlaze na 11 strani našeg lista.

– Nedeljom kada radi dežurna ekipa i kada je sve u haosu, dogovaramo šta ćemo i kako ćemo jer nas šestoro treba da popuni 32 strane, uvek pre nego što počenemo sa svim aktivnostima zavoni telefon i javi se Ilija koji nam izdiktira aforizam i ulepša nam dan. Ilijini aforizmi su pronicljivi i duhoviti i mnogo više kažu, nego mi novinari koji napišemo i po tri strane teksta – precizirao je Petrović.

Autor Ilija Marković, rekao je da je „Pljačka im materina!“ knjiga od 103 priče, satkana isključivo od aforizama, na kojoj je radio sedam godina. On je objasnio da je aforizam “Pljačka im materina” nastao 19. jula 1999. godine posle NATO bombardovanja Srbije, ali i da je taj datum rođendan njegove “prezimenjakinje” Mire Marković.

– Nijedan lek ne može da zameni smeh, ali smeh može da zameni svaki lek – zaključio je autor.

Izvor: Danas

Comments

comments

Related Posts