Novi Kapetan Amerika će biti gej


Izdavačka kuća Marvel je odlučila da obeleži osamdeset godina Kapetana Amerike sa gej tinejdžerom superherojem.

Legendarna izdavačka kuća je objavila kako će njihov najnoviji superheroj Aron Fišer debitovati početkom juna kao jedan od junaka strip serijala The United States of Captain America.

U ovoj priči Stiv Rožers, kao originalni Kapetan Amerika, udružuje svoje snage sa Kapetanima Amerike iz prošlosti kako bi pronašao svoj izgubljeni štit.

Na njihovom putovanju susretaće se sa običnim, malim ljudima, koji su uzeli identitet Kapetana Amerike kako bi zaštitili svoju zajednicu.

Budući da je jun, kada će ovaj strip početi da izlazi, i Mesec ponosa LGBT+ zajednice, tako će se i Aron Fišer pojaviti u jednom od prvih brojeva.

„Aron je inspirisan herojima kvir zajednice: aktivistima, liderima kao i običnim ljudima koji se svakodnevno bore za bolji život“, kaže scenarista ove epizode Džošua Trujilo. „Zalaže se za potlačene i odbačene.“

Fišer, poput pravog Kapetana Amerika, ima masku koja je slična njegovom uzoru i belu zvezdu otisnutu na kostimu. Takođe ima nekoliko tetovaža, pirsinga, a ima i frizuru koja nije uobičajena za superheroje.

„Zaista sam uživao kreirajući ga“, rekao je crtač Jan Bazaldua. „A kao transrodnoj osobi drago mi je što mogu da predstavom deklarisanu gej osobu koja se divi Kapetanu Americi i koji se bori protiv zla kako bi pomogao onima koji su za društvo gotovo nevidljivi.“

Umetnik je dodao kako se Kapetan Amerika „bori protiv supermoćnih bića i gotovo uvek spasava svet, a Aron pomaže onima koji se sami kreću ulicama i koji se svakodnevno susreću sa svojim problemima“.

Iako je izdavačka kuća u svojoj najavi objasnila da je u pitanju „novi LGBT+ heroj“ neki su želeli da dobiju precizniju informaciju. Tako je jedan korisnik na Tviteru pitao da li je Aron Fišer trans ili cis gej muškarac. Urednica stripa Alana Smit je dala odgovor da je u pitanju gej cis muškarac.

PROČITAJTE I OVO:  Izložba: Strip table Družine Dardaneli autora Dragana Paunovića i Pavla Zelića u DKSG

Svaka nova sveska stripa The United States of Captain America predstaviće po jednog novog heroja koji će pokazati kako i obični ljudi mogu postati junaci.

Prvi broj stripa najavljen je za drugi jun.