“Klinac Normalac”: Izuzetna ludorija


Mark je u novom gradu. Zbog maminog posla porodica se često seli i on često menja škole. U novom gradu nema mesta u školama, septembar je odavno počeo, Marka hvata panika. Mama ga upisuje u jedinu školu u kojoj je preostalo mesta, greškom. A to je škola za decu sa urođenim nadarostima, a on nema nikakve posebne moći. Sva deca u ovoj školi poseduju neki urođeni dar. Od šašavih (glasnoškripeći zubi, pretvaranje glave u trubu, stvarno?) do sjajnih (letenje, upravljanje munjama) koje bi baš svako dete volelo da ima. Uprkos nedostatku dara, Marku je omogućeno da ostane u školi. Isprva ga neka deca zadirkuju, no on želi da ostane tamo, uprkos tome. Jer, to je ipak najkul škola od svih u koje je dosad išao.

Upoznaćemo decu koja nisu dobra prema slabijima, ali i družinu kodnog imena Supergubitnici, čija je najjača snaga – zajedništvo, podrška, prijateljstvo. Svako dete-čitalac može da odabere na koga će da se ugleda i za koga da navija.

Mark ima značajnije više slobodnog vremena od drugih učenika, jer ne može da učestvuje u uvežbavanjima darova. Biva određen kao pomoćnik domaru. Najpre mrzovoljan zbog te činjenice, shvata da je domareva kućica čuvar raznih značajnih uspomena. Tu je i izvestan najjpoznatiji superjunak na svetu, koji nije bio aktivan već dugo. Jesmo li rekli aktivan? Ili aktivna?

A tu je i ludi naučnik koji želi da zavlada svetom. Osoliko biće nastalo naučnim eksperimentom… koji je naučnik odradio sam na sebi, u želji da dokaže da je u pravu. Njegov zao plan počinje da se ostvaruje i sve veći broj dece mu postaje podređen.

Sad je sudbina čitavog sveta u rukama Marka i Supergubitnika. Njihove moći nisu dovoljno razvijene, niti znaju kako da njima upravljaju kada počnu da rastu. Niti znaju koje sve moći poseduju. A Mark ne poseduje nijednu moć, nijedan poseban dar. Samo je neustrašiv i sve bi učinio za prijatelje. Da li je to dovoljno? Da li je dete bez moći na najboljem putu da postane istinski superheroj? Da li je normalac ono što je svetu potrebno u trenutku kada ludi naučnik pokušava da zavlada njime?

PROČITAJTE I OVO:  Trešnjino drvo i stara osećanja: Ratni roman bez rata

Odgovore na ova pitanja možete saznati u knjizi Klinac Normalac Grega Džejmsa i Krisa Smita koju je nedavno objavila izdavačka kuća ProPolis Books.