6. Beogradski festival evropske književnosti od 27. do 30. juna


– Šesti Beogradski festival evropske književnosti održaće se 27. do 30. juna 2017. godine u organizaciji Izdavačke kuće Arhipelag. U organizaciji festivala Arhipelag sarađuje sa Domom omladine Beograda.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 6. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja. Sudeći po učesnicima i najavljenim programima, ovo bi moglo da bude najdinamičnije dosadašnje izdanje Festivala.

Šesti Beogradski festival evropske književnosti donosi četiri celovečernja multimedijalna književna programa: sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije filmova u okviru retrospektive Književnost na filmu, kao i izložbu svetski poznate umetnice i ilustratorke Juko Šimizu Divlji labud, po motivima istoimene knjige priča Majkla Kaningema.

Čitaoce na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska, debatna i likovna nedelja. Jedna od specifičnosti šestog izdanja ovog prestižnog festivala jeste činjenica da su svi pisci koji učestvuju ove godine na njemu na izvestan način multimedijalni umetnici. Osim što pišu više književnih žanrova, neki od ovih pisaca imaju uspešne muzičke karijere, poput Tomasa Majnekea i Ferija Lainščeka, neki su u međunarodnim okvirima uticajni kolumnisti kao što je to Klaudio Magris, dok su drugi posvećeni umetničkoj fotografiji poput Amira Ora i Branka Čegeca. Publika će imati priliku da na Festivalu čuje razgovor i o muzičkim interesovanjima i aktivnostima Mihajla Pantića .

Glavna književna zvezda 6. Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki italijanski i svetski pisac Klaudio Magris, autor slavnih knjiga Dunav, Mikrokosmosi i Drugo more, kao i nedavno objavljenog romana Obustavljen postupak koji je već doživeo više svetskih izdanja, a sada se pojavljuje i na srpskom jeziku. Za dolazak Magrisa vlada veliko interesovanje čitalaca i medija. Čitaoci još pamte njegovo književne veče, pre godinu ipo dana u Beogradu, pred nekoliko stotina ljudi. Magris dolazi na 6. Beogradski festival evropske književnosti neposredno posle američke i nemačke turneje posvećene tamošnjim izdanjima romana Obustavljen postupak.

Među piscima koji učestvuju na 6. Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se i poznati nemački pisac Tomas Majneke, jedan od najčitanijih slovenačkih pisaca Feri Lainšček, veliki izraelski pesnik Amir Or, jedan od nazjnačajnijih savremenih hrvatskih pesnika i esejista Branko Čegec ili jedan od najčitanijih srpskih pripovedača Mihajlo Pantić.

PROČITAJTE I OVO:  Drugi deo trilogije "Knjiga Praha" Filipa Pulmana

Publika će moći da prati i panel o populizmu u savremenoj kulturi, politici i društvu. Ildiko Erdei, Duško Lopandić i Zoran Lutovac će u razgovoru s moderatorkom Marijom Nenezić raspravljati o globalnim okvirima i lokalnim bojama ovog možda ključnog modernog fenomena. Kako je nastao populizam, zašto je postao tako vidljiv i dominantan proces baš u ovom trenutku, koji su ga socijalni, ekonomski i kulturni uslovi omogućili, koliko je populizam oružje masa ili je, zapravo, model kojim se mase zloupotrebljavaju, kakva je uloga elita i kulture u nastanku i delovanju modernih formi populizma, samo su neka od pitanja o kojima će razgovarati učesnici panela Kultura u doba populizma: globalni okviri, lokalne boje.

U okviru retrospektive Književnost na filmu biće prikazani film Marija Kamusa Dom Bernarde Albe, nastao po istoimenoj drami Federika Garsije Lorke, film Danijelea Luketija Moj brat je jedini sin, po istoimenom romanu velikog italijanskog pisca Antonija Penakija, film Fatiha Akina Čik, po istoimenom romanu nemačkog pisca Volfganga Herndorfa, kao i film Dimitra Mitovskiog Misija London, nastap po istoimenom romanu Aleka Popova.

Izložba crteža Juko Šimizu Divlji labud predstaviće radove ove svetski poznate umetnice i ilustratorke koji su nastali po motivima istoimene knjige priča Majkla Kaningema. Juko Šimizu je japanska ilustratorka koja živi u Njujorku. Ilustrovala je knjige mnogih poznatih svetskih pisaca, a njene ilustracije se nalaze na koricama knjiga najpoznatijih svetskih izdavača, na naslovnim stranama Njujork Tajmsa, Tajma ili Njujorkera, kao i na majicama firme GAP, na Pepsi limenkama, na bilbordima VISA, u kampanjama Majkrosofta. „U svom radu Juko Šimizu spretno kombinuje tradicionalnu japansku grafiku sa američkom pop poetikom nadrealizma i stripa. Osnovne obrise crta japanskom kaligrafskom četkicom, a zatim ih digitalno dopunjava suplementima boja. No, ne bi to bilo toliko bitno da svaka ilustracija koju je uradila (a ima ih mnogo) nije maksimalno emotivno doživljena. Danas, kada na internetu možete videti more radova mladih, starih i pokojnih velikana ove vrste umetnosti, njene ilustracije upašće vam u oko i zadržaće vam se u mozgu. Ostaće vam u sećanju… To je ono čemu teži svaki umetnik i što ga odvaja od pukog zanatlije“, kaže u zapisu u programu izložbe poznati crtač Branko Đukić.

PROČITAJTE I OVO:  Pripovedačko majstorstvo Džona Irvinga u romanu „Poslednja noć u Krivoj Reci“

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom i panela, do izložbi i retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.