U petak Dan Narodne biblioteke Srbije


Centralna proslava 183. godišnjice Narodne biblioteke Srbije i Nacionalnog dana knjige biće organizovana u petak 27. februara.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručiće Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva “Janko Šafarik” i priznanje za najčitaniju knjigu u mreži javnih biblioteka u 2014. godini.

Nacionalna biblioteka organizovaće povodom proslave godišnjice osnivanja, akciju izgradnje “piramide od knjiga”, za pomoć fondovima biblioteka u Srbiji.

Akcija formiranja “piramide od knjiga” počeće u petak 27. februara u 11.00 sati ispred Amfiteatra Narodne biblioteke Srbije, a trajaće do Svetskog dana knjige 23. aprila 2015. godine.

U specijalnoj vitrini biće izložena neka od najznačajnijih dela Stojana Novakovića, povodom smrti tog političara, diplomate, filologa, istoričara i bibliotekara.

Na proslavi povodom Dana Nacionalne biblioteke u muzičkom delu programa učestvovaće hor Ekvilibrijum, gudački kvartet Inkognito i master klasa violinistkinje Tatjane Balašove (u subotu, 28. februara).

Biće organizovano predavanje Seli Čejmbers iz Centra za digitalnu humanistiku u Gentu i tribina “Čitam, dakle (ne)postojim” na kojoj će govoriti pisci Vida Ognjenović, Mihajlo Pantić i Jelena Lengold.

Prva srpska nacionalna biblioteka osnovana je 28. februara 1832. godine u čitalištu Gligorija Vozarovića u Beogradu i taj dan proslavlja se kao Dan Narodne biblioteke Srbije.

Povodom proslave godišnjice, nacionalna biblioteka u saradnji sa Udruženjem izdavača i knjižara Srbije ponudiće novim korisnicima 50 odsto popusta na članarine.

Popust mogu dobiti svi koji kupe knjige 27. ili 28. februara u knjižarama Službeni glasnik, Delfi, Laguna, Vulkan, Evro Djunti, Stilos, Zavod za udžbenike, Čarobna šuma, Dobra knjiga i Kreativni centar, navodi se u najavi.

Izvor: Agencija Beta


PROČITAJTE I OVO:  Srpski izdavači u Zagrebu