Zorannah skuplja od velikana književnosti


Sajam knjiga – najposećenija književna manifestacija u Evropi, otvoren je u nedelju uveče, jubilarni 60. put. Sajam je otvorio proslavljeni reditelj, muzičar i pisac Emir Kusturica i to je sve što bi trebalo da znate o tom “protokolarnom”. Hoćete da pričamo sada o tome koliko košta Stiven King, a koliko Zorannah?

Znate sve – znate da ćete na Sajmu pronaći omiljenu knjigu za koju, možda, niste imali novca kada se pojavila u knjižarama, i to po nekoj pristupačnijoj ceni. Znate i da ćete natrčati “na neki roman” koji se se prodavao u okviru sajamske akcije, kojih ove godine zaista ima puno – jedna knjiga za 199, tri za 499 … i kupiti ga, a onda, ko zna, nakon čitanja, odlučiti da kupite još neku istog autora…

Na prošlom Sajmu sam tražila “novog” Haleda Hoseinija i, priznajem, pomalo se razočarala kada sam videla da isti roman, na tri različita štanda ima isto toliko i cena. Ove godine takođe, ali to nije važno – mada, koga interesuje, ovaj roman OPET košta od 760 do 890 dinara! Nešto drugo me je malo iznenadilo …

Romani velikana kao što su Stiven King i Džordž R.R. Martin jeftiniji su od knjige modne blogerke Zorane Jovanović – za neupućene – Zorannah je izdala knjigu.

Cena knjige zavisi od troškova izrade, kvaliteta papira, štampe, poveza … ko se razume, na ovu listu će dodati još ko zna koliko važnih stavki, ali mene nikad nešto posebno nisu interesovali ni izgled korica, ni kvalitet papira … ništa od toga. Interesovalo me je, baš kao i sve vas – ono što je unutra.

Svako od nas ima svog omiljenog pisca, knjigu u kojoj je dočaran neki drugi svet, nečije misli …pričamo li o SF romanima, hororima, “ljubićima”, dramama … nevažno je. Ipak, jedan Stiven King je davno, davno napisao roman koji je pretočen u scenario zbog kojeg me i dalje hvata jeza kada ugledam Džeka Nikolsona jer mislim da će mi probiti ekran televizora i viknuti “Here’s Johnny” … A, da ne pričamo o fascinaciji mojih prijatelja (i celog sveta) serijom “Igra prestola” zbog koje producenti i reditelj verovatno heftaju tvorca “Pesme leda i vatre” Džordža R.R. Martina za stolicu, guraju mu papir pod ruku dok viču “PIŠI JOŠ I PIŠI BRŽE!!! “Ovu dvojicu” na Sajmu možete kupiti za 680, odnosno 850 dinara.

PROČITAJTE I OVO:  Dela koja su spalili sami autori

Dakle, delo Martina koji je do sada objavio 13 romana, osam zbirki priča i jednu knjigu za decu, kao i delo Kinga, autora 55 romana i 11 zbirki, platićete manje nego ono što je napisala Zorannah koja i sama kaže da “nije pisac već bloger”. Njena knjiga košta 1.199 dinara u redovnoj prodaji, dok je tokom Sajma uz karticu za popust cena 1.020 dinara.

Ponavljam, važno je ono što je unutra. Ne mora to da bude ne znam koliko brilijantno – ovo se sad vadim jer sam ove godine merkala novog “Greja”, svojevrsno finale jeftine ljubavne priče o Kristijanu Greju i Anastaziji Stil umotano u sado-mazo svet, ili, što bi moj muž jednostavnije rekao “pornićarske knjige koje sam počela da čitam jer se ‘palim’ na glumca iz filma”.

Čak i taj “Grej”, bestseler, košta manje (1.020, a na TRAFIKAMA 999 dinara!) od jedne druge knjige.

Knjige u kojoj neću otići u drugi svet koji će mi objasniti kako se nekada živelo, volelo, borilo, svet u kojem će me plašiti jezivi klovnovi iz kanalizacije ili izdaja vojskovođa pod mojom komandom, knjige koja me čak neće ni iznervirati zbog glupe činjenice da milioneri u svojim kućama imaju “tamnice” za seks … Već knjige sa slikama i savetima kako da se obučem, našminkam, budem svoja ili šta već …

Izvor: Mondo