Slepi miševi u Portugaliji štite retke i stare knjige


Koimbra

Koimbra je grad smešten na desnoj obali reke Mondego. U pitanju je treći grad po veličini u Portugaliji, odmah nakon Porta i Lisabona. Iako ima svega 300.000 stanovnika Koimbra, po važnosti, prevazilazi mnoge veće gradove. Naime, u ovom gradu se nalazi najstariji univerzitet u Portugaliji i drugi po starosti u Evropi osnovan nakon onog u Bolonji. Ako nekome u Portugaliji kažete da studirate u Koimbri to je kao da nekome u Americi kažete da studirate na Harvardu ili Kolumbiji.

Univerzitet u Koimbri ima zaista impresivnu biblioteku u kojoj se čuva oko 250 000 knjiga iz oblasti filozofije, prava i teologije iz perioda od 12. do 19. veka.

Ako kojim slučajem u toku noći ostanete u ovoj biblioteci možete pomisliti da osoblje ove ustanove ima problem sa slepim miševima. Istina je da se tokom dana ovi leteći sisari kriju na policama knjiga, dok tokom noći izlaze iz svojih književnih skloništa i slobodno lete kroz ogromne prostorije.

Oni, ipak, ne predstavljaju problem za biblioteku. Naprotiv. Njihovo postojanje je ključno za očuvanje drevnih rukopisa.

Slepi miševi koji žive u biblioteci ne oštećuju knjige, a pošto su noćne životinje i ne uznemiravaju posetioce biblioteke. Mnogo veća opasnost po knjige su insekti. Mnogi insekti imaju nezgodan običaj da grickaju papir što bi moglo biti kobno za mnoge retke i stare rukopise i knjige. Ovde se, kao zaštitnici knjiga, pojavljuju slepi miševi koji se hrane ovim insektima.

Ova biblioteka je jedna od najlepših na svetu. Izgrađena je pre 1725. godine. Ne zna se tačno kada su se slepi miševi naselili u njoj, ali bibliotekari kažu kako su leteli okolo i tokom 19. veka.

Pored sve koristi postoji i jedna opasnost od slepih miševa. U pitanju su njihove fekalije. Zato bibliotekari svake večeri štite nameštaj iz 18. veka prekrivajući ga zaštitnim prekrivačima, a ujutru očiste ono što su slepi miševi, ti čuvari vrednih knjiga, ostavili iza sebe tokom noći.

PROČITAJTE I OVO:  Izvinjenje autorke Harija Potera zbog "ubistva" Severusa Snejpa