Izdavačka kuća Štrik nedavno je objavila roman Prilog istoriji radosti nagrađivane češke književnice Ratke Denemarkove.

O knjizi: Ugledni, imućni gospodin u godinama pronađen je obešen u svojoj velelepnoj vili. Skoro sve upućuje na to da je reč o samoubistvu, ali mladom Policajcu jedan skoro neprimetan trag pobuđuje sumnju. Naslućujući da je ipak reč o ubistvu, Policajac sprovodi ličnu istragu koja će ga odvesti do neobične, narandžaste kuće pod praškim brdom Petšin. U kući žive tri ugledne gospođe, Dijana Adler, Birgit Strather i Erika Ajs, ali one trenutno nisu tu, na jednom su od svojih mnogobrojnih proputovanja. Ko su tri obrazovane i odlučne gospođe koje govore nekoliko jezika, imaju svoju filmsku kompaniju, drže preskupe časove joge i kreativnog pisanja? I ko je Ingrid Vizental, čija se senka nadvija nad svim događajima?

Prilog istoriji radosti se iz krimi priče pretvara u potresno svedočanstvo o sudbini napastvovanih devojaka u različitim zemljama sveta u proteklih sedamdeset godina, u miru jednako kao i u ratu. Fikcija i faktografija smelo se prepliću u ovom silovitom, potresnom i pre svega istinitom romanu, koji XX vek proglašava vekom žrtava.

Može li pravda biti zadovoljena ukoliko su zločinci pošteđeni pred zakonom samo zato što su ratni pobednici, bogataši, ugledni političari – samo zato što su muškarci? Koliko još nasilja i ratova treba da pustoši svetom dok nas patnja konačno ne učini humanijim?

Možda odgovor imaju samo laste, prave junakinje ovog romana, slobodna, hrabra, požrtvovana i nenasilna bića koja, upravo zbog toga, jedina znaju šta je istinska radost.

O autorki: Ratka Denemarkova (1968) češka je književnica, dramaturškinja, autorka televizijskih scenarija, prevoditeljka. Denemarkova je jedina među češkim piscima koja je dobila prestižnu nagradu Magnezija litera čak tri puta, u tru različite kategorije – prevod (za prevod s nemačkog dela nobelovke Herte Miler), prozu i esejistiku. Studirala je češku i nemačku književnost, na čemu je i doktorirala. Autorka je nekoliko romana A já pořád kdo to tluče, Peníze od Hitlera, Kobold i Prilog istoriji radosti (2014). Dela Ratke Denemarkove prevedena su na preko dvadeset jezika, što je čini jednom od najprevođenijih savremenih čeških autorki. Dela su joj izvođena i u pozorištu, a prema knjizi US 2 snimljen je i film.

Ratka Denemarkova živi u Pragu sa ćerkom Ester i sinom Janom.

ČITAJTE  U prodaji dva nova naslova u izdanju Amorete

Leave a Reply

Your email address will not be published.