Direktor škole tvrdi da čitanje Harija Potera i Terija Pračeta izaziva oštećenje dečjeg mozga


Ako je verovati jednom direktoru škole iz Velike Britanije deca bi trebalo da izbegavaju dela fantastične književnosti jer su zarazna, što može izazvati zavisnost i trajno oštećenje mozga.

picture-books-for-children-ycor5K7cE

Grim Viting, osnivač i direktor privatne škole u Gločesteru napisao je genijalno šašavi ili genijalno genijalni blog u kome je osudio popularnu književnost iz oblasti fantastike. Nemu su naročito zasmetali književni serijali o Hariju Poteru i Gospodaru prstenova.

knjige201ds

„Želim da deca čitaju literaturu primerenu njihovim godinama, a da ove mistične i zastrašujuće tekstove ostave za vreme kada će moći da prepoznaju razliku između realnosti i mašte i kada budu naučila da uoče pravu lepotu. Hari Poter, Gospodar prstenova, Igre gladi, Igra prestola, Teri Pračet da pomenem samo neke primere emotivno sterilnog i veoma zaraznog materijala koji podstiče loše ponašanje kod dece. Ipak oni se, bez ikakvih dozvola za kupovinu, nalaze u slobodnoj prodaji i mogu izazvati oštećenja na osetljivim delovima mladog mozga. Takva oštećenja mogla bi se uračunati u mentalne bolesti mladih.“

Tako je. Direktor Viting želi posebne dozvole za kupovinu knjiga. Ovo je ideja na kojoj bi mu pozavidela i njegova književna koleginica Dolores Ambridž.

CdfpVTAUUAAHj2B

Viting, takođe, optužuje i nesavesne majke koje svojoj deci omogućavaju da truju svoje umove ovim užasnim knjigama.

„Pre neki dan sam video mladu majku kako sedi na klupi. Ona je, pre nego što je svojoj bebi dala flašicu sa mlekom, probala to mleko da bi proverila da li je odgovarajuće temperature. Da li će ista ova majka za trinaest godina, kada beba postane svojeglavi tinejdžer, pokazati isti stepen brige za dobrobit svog deteta? Da li će majka probati literaturu pre nego što dozvoli detetu da je konzumira?“

PROČITAJTE I OVO:  Uskoro stiže filmska trilogija o Hajdi

Znate šta? Viting je potpuno pogrešio. Čitanje ne samo da na mnoge načine pozitivno utiče na mozak u celini, već i čitanje fantastične književnosti omogućava deci da razviju svoj vokabular i radoznalost prema svetu koji ih okružuje.

U istraživanju američke naučnice Dine Vizberg utvrđeno je da nerealni sadržaji u delima fikcije olakšavaju deci da vide realne mogućnosti u stvarnom svetu.

Možda je Viting samo ljubomoran jer nikada nije primljen na Hogvorts.

Izvor: mic.com