Zašto robijaši u Brazilu vole da čitaju klasičnu književnost?


Brazilski zatvorenici u nekim od najozloglašenijim zatvorima imaju priliku da čitajući knjige iz oblasti klasične književnosti, filozofije i nauke sami sebi skrate svoju kaznu.

Ova prakse je, na osnovu zakona, do sada uvedena u četiri brazilska zatvora.

Zatvorenici imaju četiri nedelje da pročitaju knjigu, a zatim moraju da napišu esej o tome što su pročitali, pri tom pazeći na stil i pravopis.

Za svaku pročitanu knjigu mogu da dobiju smanjenje kazne od četiri dana. A maksimalno, u toku jedne godine, mogu sebi da skinu ukupno četrdeset i osam dana izdržavanja kazne.

Paolo Cezar, samoproklamovani kralj droge, koji je osuđen na devetnaest godina robije, postao je strastan čitalac. Naročito voli Dostojevskog i njegovu knjigu Zločin i kazna.

Paolo kaže da je ranije jako malo čitao, ali da sada, dok je u zatvoru, ništa ne radi, tako da ima dovoljno vremena da se posveti književnosti.

„Korisno je, jer mogu učiti. Ne radi se samo o smanjenju kazne, to mi donosi znanje.“, kaže, između ostalog, Paolo.
U zatvorskoj upravi, koji ocenjuju eseje, kažu da imaju veoma rečite zatvorenike koji čitaju Dostojevskog, Ničea i druge klasike za koje je potrebno visoko poznavanje i razumevanje svetske literature.

Brazilske vlasti se nadaju da će na ovaj način zatvorenicima pomoći ne samo da ostvare svoj cilj i što pre izađu iz zatvora, već da će oni zahvaljujući čitanju postati bolji ljudi.

Objavljeno u Bookvaru broj 2, 16. 01. 2013.


PROČITAJTE I OVO:  Google dobio spor oko autorskih prava za knjige