Foto: Freepik, Odiseja

Zanimljiva priča koja mlade čitaoce osvešćuje o problemima klimatskih promena


Izdavačka kuća Odiseja upravo je objavila knjigu Ekspedicija Koralni greben švedske književnice Kristine Valden.

PROČITAJTE I OVO:  NEVEROVATAN PRIZOR! Beograđani u redu čekaju ispred knjižare kako bi kupili novu knjigu čuvenog pisca (VIDEO)
PROČITAJTE I OVO:  Hajduk protiv vetrenjača i predatora iz našeg sokaka

O knjizi: Alis je trebalo da ostane kod kuće sa bakom dok njena mama, biološkinja koja proučava morske kornjače, provodi nekoliko nedelja na ostrvu Ledi Eliot, u južnom delu Velikog koralnog grebena. Međutim, baka je doživela nezgodu pa Alis konačno dobija priliku da poseti Australiju. Ostrvo je baš onakvo kakvim ga je zamišljala: pravi raj na zemlji! Dok je njena mama zauzeta istraživanjima, Alis uživa – gnjura posmatrajući kornjače i mante, kao i razne vrste ptica u njihovom prirodnom staništu. Sve oko nje čini joj se čarobno.

Ali, Alis će tokom boravka na ostrvu upoznati misterioznu devojčicu u starinskoj odeći i shvatiti da se ispod površine svetlucavog okeana krije mnoštvo problema. Globalno zagrevanje strahovito šteti koralnom grebenu i životinjama koje u njemu žive, a nesmotreno ponašanje ljudi samo doprinosi uništenju ovog prelepog mesta. Alisina mama vredno radi na rešavanju problema, ali situacija je veoma ozbiljna. Što više Alis saznaje, sve joj je jasnije da jednostavno rešenje ne postoji, i da svi moramo promeniti navike kako bismo sačuvali Planetu.

Ekspedicija Koralni greben je zanimljiva priča o neobičnom prijateljstvu koja nosi važnu pouku o klimatskim promenama i čitaoce upoznaje sa istinski magičnim mestom koje po svaku cenu moramo sačuvati.

O autorki: Kristina Valden (1965) je švedska književnica i novinarka. Školovala se na Univerzitetu u Stokholmu, gde je diplomirala dramaturgiju i istoriju umetnosti. Takođe je završila novinarstvo na Univerzitetu u Geteborgu, a provela je i jednu godinu na dodatnim studijama dramaturgije u Australiji. Radila je kao novinarka u Svenska Dagbladet od 1987. do 2012, od čega čak dvanaest godina kao novinarka crne hronike. To radno iskustvo inspirisalo ju je da piše kriminalističke romane po kojima je poznata širom sveta.

Prvi roman, Kratka suknja (Kort kjol) objavila je 1998. godine. Od tada je napisala više od sedamdeset knjiga za decu, mlade i odrasle i dobila brojne književne nagrade. Roman Ekspedicija Koralni greben prvo je delo ove autorke prevedeno na srpski jezik.

Kristina Valden živi u Upsali. Članica je Švedske akademije kriminalističkih pisaca, švedskog IBBY-a i PEN centra. Udata je i ima troje dece.