Izvor: Freepik

Hajduk protiv vetrenjača i predatora iz našeg sokaka


„Blistavi trag jednog puža“ Đeme Lijenas je neizmerno šarmantno napisana i duhovita knjiga o odrastanju, lekcija o empatiji, ali i duboko uznemirujući triler koji čitaoca ostavlja duboko zamišljenim. I zastrašenim.

Izvor: Freepik,Odiseja

Sem je gotovo sasvim običan šesnaestogodišnji klinac. Dobro, možda je malo više distanciran, ima problem da uspostavi kontakt sa ljudima, često ne razume šta drugi žele da kažu. Manje-više kao i svaki drugi tinejdžer. U svakom slučaju, dobar je đak, ima svoj kompjuter koji neprekidno nadograđuje, svoje prijatelje sličnih interesovanja sa kojima četuje, individualni sport koji ga opušta, roditelje koji ga vole i sestru koja ga obožava.

A postoji i jedna Martina. Svako ima jednu Martinu, pa tako i Sem. Semu je, naravno, trebalo dosta vremena da uopšte i primeti da ima Martinu. Ona je, svakako, bila svesna da ima svog Sema. Ili će ga imati, kada je on bude otkrio u čitaonici biblioteke u koju oboje svakoga dana odlaze. Ona će se, svakako, potruditi da tako bude.

Martina ima četrnaest godina, manje-više, porodicu koja je voli, najbolju drugaricu, sport u kome uživa, telo koje je upravo počelo da se razvija i… pa… novog prijatelja na Fejsbuku.

Taj novi prijatelj ima samo dve fotografije na ovoj društvenoj mreži, ali i na njima se može videti da je u pitanju lep i zgodan tinejdžer… iza kojeg se krije misteriozni odrasli muškarac, predator koji je upravo počeo da progoni svoj novi plen.

Izvor: Freepik

Martina nije ni svesna zamke u koju sve dublje upada, a jedini koji joj može pomoći jeste kompjuterski genije Sem.

Ah, da! Sem ima Aspergerov sindrom. U pitanju je autistični poremećaj koji u težim oblicima remeti detetov normalan život i razvoj, dok u blažim formama predstavlja izraženu različitost od drugih. Sem je u ovoj drugoj kategoriji. Osobe sa ovim sindromom imaju potpuno očuvanu inteligenciju, često s i iznadprosečno inteligentna, ali imaju teškoće sa socijalnim veštinama.

Upravo je ovo adut koji roman Blistavi trag jednog puža Đeme Lijenas, koji je u prevodu Jelene Petanović objavila izdavačka kuća Odiseja, čini originalnim i zanimljivim.

Semov problem sa uspostavljanjem odnosa sa drugima i razumevanje onih dvosmislenih ili neizgovorenih reči koje su njemu nevidljive i nerazumljive čini ga posebno ranjivim kada se uhvati u koštac sa opasnim pedofilom i predatorom.

Izvor: Freepik

Pre nego što se posvetila pisanju, katalonska književnica, feministička aktivistkinja i političarka, Đema Lijenas je radila kao nastavnica u školi za decu sa graničnim poremećajima ličnosti, što joj je omogućilo da kreira autentičnog i ubedljivo postojanog junaka romana. Sem neće znati koliki je tačan broj špenadli u nasumice oborenoj gomili, neće sesti za klavir i briljantno odsvirati Devetu simfoniju, neće sa lakoćom odgonetnuti najmisteriozniiu šifru na svetu, neće moći da i u najmanje detalje naslika panoramu velikog grada koji je samo na trenutak video… Sem nije junak iz nekog filma ili savant iz stvarnog života koji se našao na pravom mestu u pravo vreme da pobedi Treći rajh. On je običan dečak iz komšiluka sa problemima u komunikaciji koji će se naći u situaciji da porazi jednog banalnog i tipičnog monstruma koji živi među nama.

Upravo je ta običnost i prepoznatljivost adut koji ovaj triler čini tako jezivim kada dođe do uznemirujućih detalja. Sve je tako stvarno. Sve može da se dešava u stanu do našeg. Čak i u susednoj sobi. Možda iza tankog zida naše dete upravo pada u kandže opasnog predatora ili je član naše porodice taj vuk koji je upravo namamio novu Crvenkapu da pođe „prečicom“.

Lijenas veštom rukom iskusne autorke koja je za svoja dela nagrađivana najznačajnijim nacionalnim i međunarodnim nagradama piše o jednoj važnoj temi. Na koricama knjige, ispravo, stoji da je ova knjiga namenjena osobama starijim od četrnaest godina, ali bi upravo i tinejdžeri na pragu odraslog doba trebalo da je pročitaju.

U pitanju je veoma poučna priča spretno začinjena poznatim motivima nespretnih tinejdžerskih ljubavi, odnosa sa porodicom, školskim brigama, sa snažnom komponentom empatije prema dečaku sa Aspergerovim sindromom.

Blistavi trag jednog puža je neizmerno šarmantno napisana i duhovita knjiga o odrastanju, lekcija o empatiji, ali i duboko uznemirujući triler koji čitaoca ostavlja duboko zamišljenim. I zastrašenim.

Piše: Milan Aranđelović