Izvor: Freepik, Laguna

Za istinske ljubitelje istorije – “Pax: Rat i mir u zlatno doba Rima”


Knjiga „Pax: Rat i mir u zlatno doba Rima“ britanskog autora Toma Holanda donosi sliku vrhunca antičke civilizacije koji je dugo bio istican i poštovan kao zlatno doba u istoriji ovog dela sveta. U starim udžbenicima je prikazivan kao razdoblje stabilnosti, mira i procvata zapadne civilizacije. „Pax“ je savremen pogled na ovaj deo istorije, bez ulepšavanja.

PROČITAJTE I OVO:  Predstavlјanje knjige "Zapričavanje. Zavaravanje. Zavirivanje"
PROČITAJTE I OVO:  Robot otkrio čudovište iz Loh Nesa koje je ubio Šerlok Holms

Na svom vrhuncu, Rimsko carstvo se protezalo od Škotske do Arabije i u njemu je živela verovatno četvrtina tadašnjeg čovečanstva. Bila je to jedna od najbogatijih i najopasnijih država koju je svet do tada video.

Počevši od 69. godine nove ere, u kojoj su četiri cara jedan za drugim vladala carstvom, a završivši se oko sedam decenija kasnije smrću Hadrijana, „Pax“ predstavlja zaslepljujuću istoriju Rima na vrhuncu svoje moći. Od pozlaćene prestonice do oblasti izvan rimskih granica, istoričar Tom Holand prikazuje Rimsko carstvo u svoj svojoj predatorskoj slavi. Živopisne scene u knjizi ređaju se jedna za drugom: rušenje Jerusalima i Pompeje, izgradnja Koloseuma i Hadrijanovog zida, Trajanova osvajanja. Majstorski ocrtavajući živote Rimljana od robova do careva, Holand pokazuje kako je rimski mir bio plod vojnog nasilja bez presedana.

Čitaoci će Holandovom knjigom dobiti široku perspektivu istorijskih uslova i događaja koji su uticali na period koji predstavlja vrhunac jedne civilizacije, nakon kojeg dolaze vekovi pada i stagnacije.

„Pax: Rat i mir u zlatno doba Rima“ u prevodu Nenada Drupulića možete pronaći u prodaji od četvrtka 20. juna.